Publika u Sarajevu gromoglasnim aplauzom poželjela dobrodošlicu Dickinsonu

Kultura 22. mar 202321:12 1 komentar
F.Z./N1

Nakon 29 godina, frontmen kultnog britanskog heavy metal sastava Iron Maiden, Bruce Dickinson, ponovno je stao pred sarajevsku publiku i uz orkestralnu pratnju, izveo pjesme za sve ljubitelje klasične muzike i rocka.

Uz gromoglasni aplauz i ovacije, svjetski poznati muzičar Bruce Dickinson stao je pred publiku u prepunoj sarajevskoj dvorani “Mirza Delibašić” i uz riječi “Scream for me Sarajevo” pozdravio sve prisutne, predstavio večerašnje izvođače te najavio koncert iz dva dijela.

U prvom je dijelu publika uživala u laganim melodijama klasične muzike orkestra pomiješanim s žestokim rock elementima, nakon čega je na pozornicu izašla zvijezda večeri – Bruce Dickinson.

F.Z./N1
F.Z./N1
F.Z./N1
F.Z./N1
F.Z./N1
F.Z./N1
F.Z./N1
F.Z./N1
F.Z./N1
F.Z./N1
F.Z./N1
F.Z./N1
F.Z./N1

Grupa muzičara predvođena Dickinsonom, uz Zagrebačku filharmoniju, besprijekorno je izvela najveće hitove Deep Purplea, dijelova “Sarabande” (drugog Lordovog solo albuma) te orkestralne premijere hitova iz solo karijere Brucea Dickinsona “Jerusalem” i “Tears Of The Dragon”.

Glavni grad BiH našao se na listi planiranih nastupa i gradova u sklopu turneje “Jon Lord’s Concerto For Group And Orchestra”, posvećene muzici osnivača legendarne grupe Deep Purple i britanskog klavijaturiste i kompozitora Jon Lorda.

Veliki interes za koncert

U dugačkim redovima ispred dvorane, uoči koncerta, stajali su posjetioci iz cijele BiH, ali i regiona i ostatka Evrope. S velikim očekivanjima iščekivali su početak koncerta, a za pojedine je ovaj događaj veoma emotivan momenat zbog sentimentalnih veza Brucea Dickinsona sa Sarajevom, ali i zbog trenutnih ratnih dejstava u Ukrajini.

Inače, ovo je drugi nastup legendarnog Dickinsona, nakon onog historijskog tokom opsade prije 29 godina, u glavnom gradu Bosne i Hercegovine. Zbog podrške Sarajlijama tokom rata, Dickinson je 2018. godine proglašen Počasnim građaninom Sarajeva.

Nakon nastupa u Bukureštu, dva koncerta u Sofiji te večerašnjeg spektakla u Sarajevu, turneja će se 24. marta nastaviti u Zagrebu, a dan kasnije u Ljubljani.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare