Pusić, Vukanović, Marošević, Hadžović, Šipka, Selimović u Danu uživo

Vijesti 27. mar 202412:20 0 komentara
N1 BiH

U novom izdanju Dana uživo vam donosimo rekacije na namatenje Izmjena izbornog zakona Christina Schmidta, izvještavamo vas o protestu rudara, ali i gužvama zbog radova na rekonstrukciji tunela na dionici magistralnog puta Zenica - Žepče. Donosimo vam i najvažnije regionalne, ali i svejtske vijesti, kao i one sa sportskih terena.

Nakon odluke Christiana Schmidta da nametne Izmjene izbornog zakona, jedan dio države pozdravlja, dok drugi odnosno treći to smatraju neprihvatljivim. Republika Srpska najavila donošenje entitetskog Izbornog zakona, iz HDZ-a BiH pozivaju OHR da preispitaju odluku i sagledaju njene posljedice. Jesu li bonske ovlasti šamar Bosni i Hercegovini na EU putu. Kako će se dalje odvijati politička situacija u zemlji, slijedi li blokada u provođenju reformi? Za Dan uživo govori Nebojša Vukanović, zastupnik u NSRS i predsjednik Liste za pravdu i red.

Kako gleda na nametanje Izmjena izbornog zakona od strane visokog predstavnika i koliko bi to moglo zakomplikovati evropsku put BiH? Gdje se prepreke mogu očekivati i kako ih prevazići? Koliko nam iskustva Hrvatske mogu biti od pomoći? Ko u BiH iskreno želi u Evropu, a ko sabotira taj put? Gdje se prepreke mogu očekivati i kako ih prevazići? Vesna Pusić je gošća Dana uživo, sa kojom razgovaramo i o predstojećim izborima u Hrvatskoj i kako će se trenutna politička situacija u ovoj zemlji odraziti na BiH.

Može li HDZ BiH imati kvalitetnu i adekvatnu opoziciju? Odlučni smo napraviti otklon od svih oblika manipulacije, nepotizma, korupcije i svega drugog što je rezultiralo egzodusom Hrvata i svih građana BiH, poručeno sa sastanka predstavnika političkih stranaka s hrvatskim predznakom isključujući HDZ-a BiH. Mogu li se udruženi suprotstaviti Draganu Čoviću? Za Dan uživo govori Zdravko Marošević, član Hrvatskog demokratskog saveza i načelnik Opštine Vareš.

Postaje li BiH kandidat za članstvo u NATO savezu u maju kada će biti održano proljetno zasjedanje Parlamentarne skupštine Alijanse u Bugarskoj? I dalje iz entiteta Republika Srpska dolaze opstrukcije, može li se zaustaviti put BiH u Alijansu? Koliko je BiH daleko od prunopravnog članstva? Zašto zemlje regiona ulažu velika sredstva u naoružavanje i šta BiH radi na tom planu? Na ova i brojna druga pitanja odgovara Denis Hadžović, direktor Centra za sigurnosne studije.

Kako kruna njenog rada i dugogodišnjeg zalaganja da mladim novinarima prenese svoje znanje napisala je knjigu Praktikum govornog jezika, a uskoro će biti priličena i promocija. Svojom pojavom i glasom godinama je oduševljavala gledaoce ispred malih ekrana, kao voditeljica, novinarka, urednica, a poslljednjih godina radi kao edukator interperetacije teksta. O novinarstvu nekad i sad, te kako gleda na programske sadržaje koji se danas nude publici za Dan uživo govori Jasminka Šipka.

Jedan od napriznatijih i natraženijih pjevača u našem regionu i šire, Mirza Selimović, ove godine prosljavlja cijelu deceniju svoje karijere. Tim povodom nedavno je objavio drugi dio albuma pod nazivom Pusti da vjerujem, dok je prvi dio objavljen krajem prošle godine. Publici je predstavio ukupno osam pjesama koje su praćene i video spotovima. O novom albumu, nastupima, ali i prvom solističkom koncertu u karijeri, razgovaramo sa Mirzom Selimovićem.

S vama ove srijede je Ena Branković.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!