Put BiH ka EU, korak naprijed, nazad dva, a od prošlog ljeta zastoj

Vijesti 09. mar 202216:15 0 komentara
N1

Donošnjene odluka vezanih za ukidanje smrtne kazne iz Ustava RS jedna je stavka koja u kojoj je BiH ostvarila napredak kada je u pitanju sprovođenje četrnaest ključnih prioriteta za ostvarivanje kandidatskog statusa u EU kažu u Direkciji za Evropske integracije. Druga pitanja poput izmjena i dopuna zakona o VSTV čekaju na ispunjenje. Od prošlog ljeta, kažu u Direkciji bilježe zastoj.

“Možemo izdvojiti realizaciju lokalnih izbora u Mostaru čemu je prethodilo donošenje zakonskih rješenja vezanih za izborno zakonodavstvo. Usvojen je akcijski plan za reformu javne uprave, a prije toga i sama strategija”, kaže portparolka DEI BiH Martina Trogrlić u razgovoru za N1.

Anketa iz Mostra i Banjaluke: Može li BiH ući u EU po ubrzanom postupku?

Održan je sastanak Parlamentarnog odbora za stabilizaciju i pridruživanje, i donesen je poslavnik, čije je formiranje trajalo oko pet godina.

“Bilježimo zastoj kod izrade programa integriranja, prolongirano je održavanje tijela koji su nadležni za implementaciju i SSP. U Parlamentarnoj proceduri nalaze se Zakoni koji su ključni za implementaciju SSP-a, Zakon o izmjenama i dopunama zakona o javnim nabavkama, taj zakon je važan za ispunjenje uslova vezanih za borbu protiv korupcije i borbu protiv organizovanog kriminala“, rekla je sagovornica N1.

Osim toga, u parlamentarnoj proceduri je i Zakon o VSTV, koji se veže za ispunjavanje uslova u okviru vladavine prava.

Istraživanja DEI-a pokazuju da je interes građana za EU integracije i dalje visok, te da preko 80% građana želi Bosnu i Hercegovinu u Evropskoj Uniji.

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić uputio je čelnicima Evropske unije službeni zahtjev za razmatranje dodjeljivanja kandidatskog statusa BiH. U pismu je naveo kako bi se “dodjelom kandidatskog statusa Bosni i Hercegovini stvorio novi ambijent i dala još jedna potvrda o nepodjeljivosti i suverenosti BiH” te da bi to “imalo svoj niz pozitivnih efekata na ukupnu sigurnost i stabilnost Bosne i Hercegovine, a time i cjelokupnog regiona Zapadnog Balkana”.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!