Radnicima teško palo zatvaranje McDonaldsa, razočarani i građani

Vijesti 31. dec 202215:00 4 komentara

Svjetski lanac brze hrane McDonald’s sinoć je do daljnjeg zaključao vrata svojih pet objekata u BiH i to nakon više od decenije. Tri u Sarajevu i dva u Mostaru. Iz ove kompanije još se nisu oglasili. Prema neslužbenim informacijama, ta je kompanija oduzela licencu za rad franšizi u BiH zbog niza skandala, ali i neplaćenog najma, uprkos odličnim rezultatima poslovanja.

Problemi su nastali kada je sud u Sarajevu zbog dugovanja za najam početkom prosinca naložio povrat Raiffeisen banci jednoga prostora u kojemu se nalazio McDonald'sov restoran.

Radnici u očaju. Ekipa N1 televizije obišla je sve tri lokacije u gradu. Nekoliko radnika završava sa čišćenjem objekta. Do priče im, kažu, nije. Oko stotinjak porodica sad je bez posla. A u Novu godinu, upravo tako i ulaze. Sa neizvjesnošću, kaže Dženan Granilo, jedan od radnika poslovnice na Šipu, koji je uspio da smogne snagu i ispoštuje nas za izjavu.

“Iskreno, iznenadilo nas je jako. S neba je palo, kako se kaže. Niko nije bio upoznat ni sa čim. Moje kolege, moji prijatelji koji su tu, koji rade… Ja sam tu već dvije godine. Jako nas je iznenadilo. Šokirani smo. Stekli smo mnogo prijatelja, dobrih ljudi, najviše mi je žao zbog toga”, kaže Dženan.

McDonald’s zatvoren: Umjesto hrane, katanac na vratima

Građanima, barem onima koji su izdvojili vrijeme za našu kameru, ovo nije teško palo. Zbog djece bi, kažu, voljeli da se Mek vrati u Sarajevo.

“Nemam pojma, da vam iskren budem. Možda je čak i bolje za BiH. Mislim da takvi fast food restorani da nisu potrebni. To je moje lično mišljenje. Mi imamo jako puno u Austriji, previše, čak mislim da je nepotrebno. (Mislite da ćevapi imaju prednost?) Mislim da da, zato smo tu. Zbog ćevapa. Draži su nam ćevapi nego MCD, iskreno rečeno”, kaže jedan turista.

Najviše su, međutim, razočarani najmlađi.

“(Da li ti je žao što je McDonalds zatvoren?) Da. (Koliko često si dolazila ovdje?) Vrlo često”, kaže jedna djevojčica u pratnji svog djeda.

“Ne znači mi. Jedino zbog njega mi je žao (djeteta), on voli nagetse, ali ništa mi specijalno ne znači. Inače, ne hranim se ovdje”.

“Doći će ponovo, nema razloga da ne dođe. Nije prvi put da neko izgubi franšizu i da je neko drugi dobije. Vrlo kratko sam boravio ovdje. Par puta u životu”.

“Pored naše klope nema razloga da bude žao. Mislim da imamo puno boljih opcija za jelo u Sarajevu”.

Poslovanje McDonald‘sa u BiH i prije je nailazilo na teškoće pa su tako svojevremeno zatvoreni objekti koji su bili otvoreni u Banjoj Luci i Tuzli.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare