Radovan Kovačević: Diplomata iz EU mi je rekao da svi u diplomatskom koru fascinirani energijom Milorada Dodika

Vijesti 30. sep 202418:20 0 komentara
N1

O političkoj situaciji u zemlji, očekivanjima na predstojećim lokalnim izborima, odnosima unutar koalicije na nivou RS, kao i one na državnom nivou, te regionalnim odnosima i sudskog procesa protiv predsjednika RS Milorada Dodika u Danu uživo govorio je Radovan Kovačević, portparol SNSD-a.

Ulazimo u posljednju sedmicu izborne kampanje, niste kandidat, ali učestvujete kao stranački funkcioner. Kako biste ocijenili kampanju, je li bila prljava, dosadna, naročito neobična?

Iz perspektive SNSD-a ocijenio bih je kao izuzetno dobru i snažnu, s velikim optimizmom čekamo izborni dan i rezultate. Sinoć sam razgovarao s diplomatom iz jedne zemlje EU koji je rekao da su svi u diplomatskom koru fascinirani energijom Milorada Dodika.

O kojoj zemlji EU je riječ?

Ne bih o tome, razgovor je bio oko drugih međunarodnih aktivnosti, pa smo spomenuli i to.

Očekujemo podršku Viktora Orbana

Premijer Mađarske Viktor Orban uputio je prije prošlih izbora otvorenu podršku lideru SNSD-a, da li očekujete sličan gest?

Nisam konkretno govorio o predstavnicima Mađarske, a naravno da očekujemo Viktora Orbana i njegove stranke Fides, to će uskoro biti jasno svima i u RS i BiH. Ali vidimo i jasnu podršku iz Srbije, stvari su potpuno jasne.

Je li to miješanje u unutrašnja pitanja?

Govorim o unutarsrspkim odnosima, kada govorimo o podršci iz Srbije, koja je sve otvorenija iz dana u dan. To su stvari koje su između Srba dobrodošle. Kada je u pitanju Mađarska i Fides bilo je uvijek normalno da stranke koje surađuju da jedni druge podržavaju. Te su stvari normalne.

U nedjelju su izbori. Da li bi se rezultati mogli odraziti na SNSD u slučaju da ne budu u skladu sa očekivanjima?

Mislim da je to jako teško, ulazite u domen nemogućeg. Rezultati će biti izuzetno dobri iz perspektive SNSD-a, ne postoji niko ni u opoziciji ko misli da je moguće da SNSD ne bude pobjednik, ni neko u međunarodnim krugovima ko misli da SNSD neće biti pobjednik, bez dileme SNSD će biti stranka koja će ubjedljivo odnijeti najveći broj načelničkih i gradonačelničkih pozicija, ne samo u RS nego i ukupno u BiH.

Da li su nakon izbora moguće promjene u vladajućoj koaliciji? Hoćete li tražiti nove “mangupe” u onima koji nisu podržali vaše kanidate u pojedinim lokalnim zajednicama, a dio su većine na nivou RS?

Zauzeli smo stav unutar partije i koalicije da svi koalicijski partneri imaju slobodu da se kandiduju gdje žele da idu samostalno i protiv nas, ali nikom – ni nama ni njima – nije dozvoljeno da pravi saveze sa strankama iz opozicije. Ako dođe do toga da s opozicijom neko ruši iz koalicije, na to će biti odgovoreno.

O odnosima unutar koalicije na državnom nivou

Očekujete li da sjednete nakon izbora za sto s partnerima iz državne koalicije s nivoa BiH, s obzirom da je utihnulo u pogledu učestalosti susreta?

Svo vrijeme radimo u interesu onih koje predstavljamo, u prvom mjestu mislimo na građane RS, ali nije postojala volja stranaka sa sjedištem u Sarajevu, oni su vise željeli da se svađaju sa Miloradom Dodikom, jer kad nisu u svađi s njim oni ne postoje. Primijećujem da njih uopšte nema u javnom prostoru, jer ne mogu da nađu temu osim ako ne kritikuju i ne napadaju Milorada Dodika. (…) Nije bilo s njihove strane volje da se rješavaju problemi. Očekujemo da se to promijeni nakon izbora i mi smo tu.

Kakvi su odnosi sa HDZ-om unutar koalicije posebno nakon izjave Milorada Dodika da je predsjedavajuća Vijeća ministara Borjana Krišto djelovala kao “nenavodeća raketa” nedavnim slanjem dokumenata u Brisel?

Moram reći da su odnosi sa predstavnicima HDZ-a uvijek bili zasnovani na uvažavanju i poštovanju, i dalje su dobri, i ne postoje problemi.

Kako vidite regionalne odnose i poziciju BiH u kontekstu tih odnosa?

Ti su odnosi prilično kompleksni i previše zasnovani na prošlosti, ali se mora priznati da Banjaluka i Mostar, da kažemo konkretno RS i predstavnici srpskog i hrvatskog naroda imaju dobre ili korektne odnose sa Beogradom, Zagrebom i Podgoricom, dok predstavnici bošnjačkih stranaka ili onih sa sjedištem u Sarajevu nažalost imaju loše odnose sa svima. To najviše govori o njima i koliko nisu spremni da prihvate realnost i formiranje odnosa na nekim zdravim odnosima, uvažavanju onog što iskazuju građani u tim zemljama.

Pravosudni proces protiv predsjednika RS Milorada Dodik je u toku, vaši koalicioni partneri to vide kao neugodnu poziciju u kojoj se našao Dodik i tumače njegove postupke kao plod pritiska kojem je izložen, mislite da će epilog uslijediti uskoro kao što su oni rekli da očekuju?

Oni ne očekuju, nego znaju, nisu to ocijenili kao neugodnu situaciju za Milorada Dodika, već su Peđa Kojović i Elmedin Konaković ocijenili to kao njihovu zaslugu, da su izvojevali da dođe do političkog progona predsjednika RS. Protiv demokratski izabranog lidera vodi se politički proces, ne zbog toga što je uradio nešto protiv zakona u BiH koji je usvojen u skladu sa Ustavom nego zato što poštuje Ustav RS i Ustav BiH.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!