Raskrinkana grupa krijumčara ljudi: Preko BiH kroz Hrvatsku prevezli 61 osobu

Vijesti 19. maj 202215:10 0 komentara
N1

Policija i USKOK su nakon opsežnih kriminalističkih istraživanja prekinuli organizirano krijumčarenje stranih državljana. Osumnjičena osmorka je od veljače omogućila prelazak iz BiH u Hrvatsku, zatim i dalje u zemlje EU, za najmanje 61 osobu. Šestorica su privedena, a za dvojicom se još traga. Među osumnjičenima je i bh. državljanin 1999. godište.

Policija je u suradnji s USKOK-om provela opsežno kriminalističko istraživanje nad dva hrvatska državljana (34 i 26 godina) i tri hrvatske državljanke (35, 39 i 20 godina), kao i nad 59-godišnjim državljaninom Republike Slovenije i Republike Srbije, 33-godišnjim državljaninom Republike Srbije i 23-godišnjim državljaninom Bosne i Hercegovine, zbog sumnje u počinjenje kaznenih djela protuzakonitog ulaženja, kretanja i boravka u Republici Hrvatskoj, drugoj članici Europske unije ili potpisnici Šengenskog sporazuma u sastavu zločinačkog udruženja.

Kako se navodi iz policije, sumnja se da su navedene osobe s ciljem pribavljanja protupravne materijalne koristi, u vremenu od 26. veljače 2022. do 18. svibnja 2022., nakon što su nepoznate osobe omogućile stranim državljanima protuzakonit ulazak iz Bosne i Hercegovine na područje Hrvatske, na prostoru Sisačko-moslavačke županije, organizirale strancima prijevoz do privremenog smještaja na zagrebačkom području, gdje su čekali daljnje prevoženje prema granici s odredišnim zemljama Europske unije, piše Dnevnik.hr.

“Osnovano se sumnja da je I. okr., u razdoblju od 26. veljače do 18. svibnja 2022. u Zagrebu, u cilju da se materijalno okoriste nedozvoljenim prevođenjem stranih državljana preko bosansko-hrvatske i hrvatsko-slovenske granice, nakon što je s nepoznatim osobama iz inozemstva za najmanje 600,00 eura po osobi dogovorio nedozvoljeno prevođenje stranaca preko državne granice iz Bosne i Hercegovine u Hrvatsku radi njihovog daljnjeg prevođenja preko državne granice iz Hrvatske u Sloveniju, s II. do V. okr. dogovorio preuzimanje i prijevoz tih osoba s područja Topuskog i Gline u neposrednoj blizini hrvatsko-bosanske granice do Zagreba te od Zagreba do područja Kraljevca na Sutli u neposrednu blizinu hrvatsko-slovenske granice, pri čemu je s V. okr. dogovorio odrađivanje prethodnice. U ostvarenju dogovorenog nepoznate osobe su na neutvrđeni način prevodile strance izvan legalnog graničnog prijelaza u Hrvatsku, gdje su na dogovorenom mjestu strane državljane preuzimali II. do IV. okr., prevozili ih do Zagreba i smještali u obiteljsku kuću od I. okr., odakle su ih ponovno preuzimali i prevozili do dogovorenog mjesta, pri čemu su I. i V. okr. vozili ispred njih kao prethodnica u cilju uočavanja i izbjegavanja policijskih ophodnji. Posao prethodnice u jednom navratu su obavili i VI. i VII. okr., dok je IX. okr. u jednom navratu preuzeo strance iz obiteljske kuće I. okr. u cilju njihovog prijevoza do dogovorenog mjesta”, navode iz USKOK-a.

Na opisani način osumnjičeni su omogućili ulazak, boravak, kretanje i izlazak iz Republike Hrvatske najmanje 61 stranom državljaninu, za što su primili protupravnu imovinsku korist od oko 32.400,00 eura.

Kod osumnjičenih je pronađeno i privremeno oduzeto više mobilnih uređaja i SIM kartica. Šest osoba privedeno je pritvorskom nadzorniku, dok se za dvije osobe još uvijek intenzivno traga.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!