Reakcija Ambasade Rusije na odluku Schmidta

Vijesti 28. jul 202219:09 7 komentara
Igor Kalabuhov za N1
N1

Očigledno je da je odluka visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini Christiana Schmidta o nametanju tehničkih izmjena Izbornog zakona BiH donesena pod spoljnim pritiskom, koliko god da dobre namjere Schmidt nudi kao obrazloženje, stav je Ambasade Rusije u BiH.

“Već sada u uslovima konačne propasti, te ionako dovoljno kompromitovanog ugleda može se pretpostaviti gdje će voditi BiH “dobre namjere” gospodina Schmidta”, navodi se u odgovoru ruske ambasade Srni na molbu da daju svoje mišljenje o nametanju ove odluke.

“Uvijek smo polazili od toga da korištenje vanrednih ovlaštenja jeste štetno i kontarproduktivno. I to je još ozbiljnije kad se radi o izmjenama u zakonodavstvu – nijedan visoki predstavnik nema pravo da nametne takve promjene u smislu samih bonskih ovlaštenja”, istakli su iz ruske ambasade.

U odgovoru se napominje da je Amabasada Ruske Federacije više puta istakla da ne smatra Schmidta legitimnim visokim predstavnikom, te da sa logičkog i političkog stanovišta njegove aktivnosti za nju nisu legitimne.

“Principijelan stav ruskog diplomatskog predstavništva jeste da bi bilo koje promjene u BiH trebalo da budu rezultat strpljivog dijaloga strana u BiH na osnovu uzajamnog poštovanja, bez radikalne retorike, kao i bez bilo kakvog spoljnog uticaja”.

Iz ruske ambasade naglasili su da, ako političari ne uspiju da se dogovore, onda se mora živjeti u uslovima odsustva neophodnih odluka, trpeći sve posljedice koje će proizilaziti iz toga.

“U stvari, radi se o istinskom suverenitetu država u uslovima pokušaja Zapada da očuva svoju dominaciju. Prema našem mišljenju, istinski suveren izbor za BiH mogao bi da bude konsolidovan dogovor i zahtjev za zatvaranje Kancelarije visokog predstavnika. Moguće je da takav pristup postane temelj i za postizanje saglasnosti o svim aktuelnim pitanjima funkcionisanja BiH”, poručili su iz ruske ambasade.

Visoki predstavnik Schmidt je u srijedu nametnuo odluku o izmjenama i dopunama Izbornog zakona BiH koje se odnose na paket transparentnosti izbora, dok je za politički dio ostavio još vremena domaćim političarima.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare