Reakcija Dodika na “zabranu dizanja tri prsta u KS”

Vijesti 27. jan 202318:45 16 komentara
N1

Predsjednik bh. entiteta Republika Srpska Milorad Dodik izjavio je da je besposlen mozak đavolje igralište i da u duhu te stare izreke vidi i usvojenu deklaraciju o zabrani dizanja tri prsta u Kantonu Sarajevo.

Dodik je rekao da ne zna da li “da se smije ili zabrine zbog nastavka pritiska na obesmišljavanje i poništavanje svega srpskog u BiH”.

“Sljedeće što bi im moglo pasti na pamet je zabrana ljubljenja po tri puta ili zabrana da se krstimo sa tri prsta. Kako su krenuli ništa me ne bi iznenadilo. Znajući noviju historiju ovog prostora ne bih potcjenjivao uticaj ove deklaracije jer i sve zlo u BiH počelo je napadom na srpsku zastavu i srpskog svata u Sarajevu. Dakle, napadom na simbole i tradiciju Srba”, ocijenio je entitetski predsjednik.

Dodik je naveo kako je dizanje tri prsta dio te tradicije.

Skupština Kantona Sarajevo jednoglasno je danas, na prijedlog Kluba SDA, usvojila deklaraciju kojom se najoštrije osuđuje dizanja tri prsta ispred zgrade Parlamenta BiH.

Podsjećamo, ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine Nenad Nešić se tokom gostovanja u RTV FBiH, na pitanje da objasni zašto je digao tri prsta ispred zgrade Parlamenta BiH, izvinio, ali i poručio da ne shvata da u Sarajevu tri prsta znače provokaciju.

“Naišao sam na gospodina Vukanovića koji se sakrio u nekom prolazu ispred Parlamentarne skupštine, učio je svoga poslanika šta treba da kaže u parlamentu. Međutim, gospodin Grković se juče nije ni javio za riječ. Ja sam naišao, pozdravio ga, on mi je dobacivao – ode ti kod Dodika i onda sam mu poslao poljubac i pokazao tri prsta. Ja sam tim pozdravom poslao poljubac i pozdravio Nebojšu Vukanovića koji je pripadnik srpskog naroda, makar je tako bilo do jučer”, objašnjavao je Nešić i ponovo pokazao tri prsta u studiju na što je voditeljica reagovala.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare