Reakcija iz RS-a na “Schmidtove prijetnje”

Vijesti 30. jan 202322:05 0 komentara
N1

Republika Srpska ima partnere širom svijeta i ukoliko bude finasijski uslovljavana sa Zapada zasigurno će imati finansijsku pomoć prijatelja sa Istoka, rekao je poslanik SNSD-a u Narodnoj skupštini RS-a Denis Šulić i dodao da je visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini Christian Schmidt "izgubio kompas".

Šulić je podsjetio da RS ima odlučne konekcije sa Ruskom Federacijom, Kinom ali i mnogim drugim “slobodnim zemljama svijeta”.

“Ako nas neko bude uslovljavao od MMF-a i dijela međunarodne zajednice koja dolazi sa Zapada sigurno ćemo naći partnere sa drugim zemljama”, istakao je Šulić u reagovanju na obraćanje Schmidta pred Komitetom za spoljne poslove parlamenta Velike Britanije.

Zaključio je da je visoki predstavnik svojim svjedočenjem pred Komitetom za spoljne poslove parlamenta Velike Britanije pokazao da je “potpuno izgubio kompas svoga djelovanja”.

“Ovo je još jedan pokazatelj da je zapadna politika u velikoj krizi i da upravo sve politike za koje su se one zalagale o slobodi mišljenja i govora u potpunosti padaju u vodu”, rekao je Šulić.

Banjac: Nedopustive prijetnje sankcijama

Prijetnje sankcijama ne doprinose pomirenju i stabilizaciji stanja u BiH, a miješanje drugih država u unutrašnje odnose ne rješavaju već prave problem, rekao je danas predsjednik Narodne partije Srpske Darko Banjac.

“Kada Schmidt govori o ekonomskim sankcijama, da li to znači da Republika Srpska izlazi iz tog ekonomskog prostora i pravila kada je riječ o BiH? Da li to znači da možemo imati Upravu za indirektno oporezivanje, da nemamo obavezu da budemo u sistemu i da možemo imati svoje službe”, upitao je Banjac.

On je rekao da je očigledno da su prijetnje i pritisci jedini jezik kojim razgovara Zapad, te kao primjer naveo “pogubne odluke Velike Britanije i Njemačke po srpski narod u proteklom vremenu”.

“Schmidt nikako neće da shvati da kršenjem pravila, jer nije imenovan u skladu sa međunarodnim pravom i nije ga imenovao Savjet bezbjednosti UN-a, hoće da pokažu da za njih pravila ne postoje, već da postoji način, a to je sila”, naveo je Banjac.

Lider NPS-a ističe da je unutar BiH moguć dogovor, što se vidjelo na primjeru formiranja Vijeća ministara.

“Svaki put kada se oni ne miješaju nešto nam dobro dođe. Smatram da što prije i Schmidt i oni koji su mu mentori to shvate da će to biti dobro svim narodima u Bosni i Hercegovini, posebno RS-u”, zaključio je Banjac.

Šmit je danas svjedočio pred Komitetom za spoljne poslove parlamenta Velike Britanije, te je govoreći o sankcionisanju političkih predstavnika iz Republike Srspke rekao da se zalaže za ekonomsko uslovljavanje i da su već na tome radili i EU i Njemačka, te da će u tom smjeru razgovarati i sa predstavnicima MMF-a.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!