Reakcije stranaka iz FBiH: Danas je Dodik napravio veliki korak ka svom kraju

Vijesti 10. dec 202121:40 > 22:38 2 komentara
N1

Narodna skupština Republike Srpske je večeras usvojila zaključke o prenosu nadležnosti, što je izazvalo brojne reakcije političkih stranaka iz Federacije BiH.

Saša Magazinović, zastupnik SDP-a u Parlamentu BiH, smatra da je Dodik napravio veliki korak ka svom kraju.

“Sakrio se iza Narodne skupštine RS i poslao poruku da neće birati sredstva da sebe i svoju kriminalnu okolinu spasi procesuiranja. Danas je više nego ikada jasno da je spreman sebe i svoje partnere braniti životima tuđe djece, odnosno da je spreman i na rat što su prepoznali i jasno adresirali iz opozicije”, istakao je i dodao:

“Taj isti Milorad Dodik je još jednom pljunuo u lice i Americi i Evropi koji su nam još jučer objašnjavali da se sa takvim tipovima problemi trebaju rješavati civilizirano dijalogom, a neki od njih i da nema potreba za sankcijama. Baš su sjajno procijenili situaciju. Ne bi me iznenadilo da i poslije ovoga danas izađu sa pozivom ‘svim stranama da smire tenzije'”.

Magazinović smatra da je rak rana ovog društva pravosudni sistem koji da je radio kad je trebao, akteri antiustavnog djelovanja bi davno bili uhapšeni i procesuirani.

“U pravosuđu je i najveći problem i najbolje rješenje. Ukoliko u narednih nekoliko dana ne uslijedi adekvatna reakcija Tužilaštva BiH na državni udar u režiji Milorada Dodika i SNSD, to znači da su saučesnici u tom krivičnom djelu za koje će kad tad svi zajedno odgovarati”, istakao je Magazinović.

Forto: Dodikova destruktivnost će se pokazati kao samodestruktivnost

Edin Forto, predsjednik Naše stranke, reagovao je na Twitteru:

“Sankcije koje Dodik priziva uništit će privrednu a potom i svaku drugu mogućnost života u RSu. Tako će se Dodikova destruktivnost prema Bosni i Hercegovini pokazati kao samodestruktivnost prema njemu samom, ali i Republici Srpskoj.”

Narod i pravda: Dodik je nakon političkog zakoračio u pravno nasilje

Posebnom sjednicom Narodne skupštine Republike Srpske Milorad Dodik je, nakon političkog nasilja koje traje duži vremenski period, zakoračio i u pravno nasilje koje može imati nesagledive posljedice, upozoravaju iz Naroda i Pravde.

Milorad Dodik, kako se navodi u saopćenju Naroda i Pravde, svojom potpuno neodgovornom politikom čija je glavna odlika već duži vremenski period političko nasilje, današnjom posebnom sjednicom NSRS zakoračio je i u pravno nasilje, a očigledno je kako je spreman i na svaku drugu vrstu nasilja kako bi ostvario neustavne i nezakonite ciljeve.

– Pravno nasilje koje vidimo na djelu jasno pokazuju stvarne motive i namjere Milorada Dodika i koalicije okupljene oko SNSD-a. Iako uporno ponavlja kako je sve što radi usklađeno sa Ustavom BiH i Dejtonskim sporazumom, glavna meta Dodikovih napada je Ustavni sud BiH koji je, sve vrijeme od uspostavljanja, u potpunosti u okviru svojih ustavnih nadležnosti kao i u skladu sa onim što je Dejtonski sporazum predvidio za ovaj sud. Mora se jasno ukazati da je Dodik sa političkog prešao u fazu pravnog nasilja kao i da je sasvim jasno da je spreman na svaku drugu vrstu nasilja što je direktno ugrožavanje mira kao najvećeg postignuća Dejtonskog sporazuma – navodi se u reakciji Naroda i Pravde na današnju sjednicu.

Iz Naroda i Pravde potcrtavaju da Dodik bh. entitet RS vodi u izolaciju i sankcije uz jasnu namjeru da do nezakonitih i neustavnih ciljeva dođe i po cijenu konflikta.

– Iako je sasvim jasno da je jedan od ciljeva ovakve politike i pokušaj da se prikriju kriminalne radnje među kojima je i poturanje tehničkog kisika vlastitim građanima kao medicinskog, bilo bi nesmotreno i neodgovorno kazati kako je ovo samo retorika i dimna zavjesa. Ovo je opasan presedan i najdublja kriza u koju je dovedena Bosna i Hercegovina od Dejtona do danas. Nažalost, Dodik je ojačan i neodgovornom politikom pojedinih probosanskih stranaka, ali i same međunarodne zajednice, ili barem njenog dijela. Vjerujemo da je ovo trenutak u kojem je postalo jasno ne samo svima u regionu već u cijeloj međunarodnoj zajednici kako je Milorad Dodik destabilizirajući faktor koji štetno djeluje ne samo na BiH već i na cijeli region pa čak i na samu Evropsku uniju – dodaju iz Naroda i Pravde.

Prema stavu Naroda i Pravde, Dodik je svojom huškačkom i protuustavnom politikom internacionalizirao problem Bosne i Hercegovine.

– Jasno je da je danas međunarodna zajednica uključenija nego ranije. Svojom politikom sukoba, blokada, ucjena i nasilja, Dodik je pokazao da je permanentna odlika njegove politike nasilje. Sa takvim osobama i takvom politikom nemoguće je pregovarati i očekujemo od međunarodne zajednice da pomogne Bosni i Hercegovini da prevaziđe izazove. Od domaćih političkih snaga svakako očekujemo da ne ponove sramne greške koje su ojačavale Dodika u prošlosti kakve su izbor četiri delegata iz SNSD-a u Dom naroda, raspodjela novca od MMF-a bez deblokiranja institucija BiH ili pak izbor Vijeća ministara BiH bez formiranja nove Vlade Federacije BiH. Trenutni izazov pred kojim se nalazi država jeste velik ali duboko vjerujemo da imamo političkih snaga koje ovu zemlju mogu vratiti na put prosperiteta na korist svih građana i naroda i oba bosanskohercegovačka entiteta i Brčko distrika BiH – stoji na kraju saopćenja.

SBB: Sjednica NSRS grubo kršenje Ustava BiH i Dejtonskog sporazuma

Savez za bolju budućnost (SBB) ocijenio je da je današnja sjednica Narodne skupštine Republike Srpske, osim što predstavlja još jednu u nizu predstava za javnost u manjem bh. entitetu, jasan dokaz nemoći i slijepe političke avanture režima koji predvode SNSD i Milorad Dodik.

Naglašavaju da sjednica NSRS predstavlja i grubo kršenje Ustava države Bosne i Hercegovine i Dejtonskog mirovnog sporazuma. Pokušaj destrukcije temeljnih državnih institucija Bosne i Hercegovine, poput Oružanih snaga, VSTV-a ili Uprave za indirektno oporezivanje i osnivanje istih entitetskih, navodi se dalje, predstavlja direktan atak na ustavni poredak naše države, koji će biti osujećen.

Imajući to u vidu, SBB očekuje adekvatnu reakciju predstavnika međunarodne zajednice, navodi se u saopćenju SBB-a.

– Bez obzira na sve navedeno, poručujemo i Dodiku, ali i svim faktorima koji su spremni raditi na destabilizaciji naše zemlje, da je Bosna i Hercegovina država koja postoji hiljadu godina i da će kao takva, u međunarodno priznatim granicama s tri konstitutivna naroda i svojim građanima, nastaviti postojati – ističe se u saopćenju.

U toj stranci smatraju da će jalovi pokušaji urušavanja BiH u NSRS doživjeti propast, ali na žalost građana entiteta RS i svih u BiH, ostavit će velike ekonomske posljedice.

Iz SBB-a pozivaju sve one koji danas i prethodnih mjeseci sudjeluju u pokušaju destabilizacije BiH da to prestanu činiti te da se posvete rješavanju nagomilanih ekonomskih problema, problema korupcije, nepotizma i sveopćeg beznađa.

Ogrešević: Dodik nastavlja koračati putem koji vodi u haos, pozivamo Tužilaštvo BiH i međunarodnu zajednicu da odmah reagiraju

Narodni evropski savez Bosne i Hercegovine najoštrije je osudio današnje usvajanje zaključaka u Narodnog skupštini Republike Srpske, čiji je osnovni cilj urušavanje države Bosne i Hercegovine, navodi se u reakciji predsjednika NES-a Nermina Ogreševića.

-Milorad Dodik nije odustao od opasnog procesa prijenosa nadležnosti države na bosanskohercegovački entitet Republika Srpska. Dodik nastavlja koračati putem koji vodi u haos i očigledno se nema namjeru zaustaviti.

Činjenica da za zaključke nije glasala opozicija, govori i da Dodik u svojim suludim i opasnim namjera nema podršku značajnog broja političkih predstavnika naroda u RS. To je jasna poruka i međunarodnoj zajednici, da shvate da čovjek koji nema podršku čak ni skoro polovine građana Republike Srpske udara na Ustav države Bosne i Hercegovine i koji ugrožava njen suverenenitet i dovodi u pitanje mir.

Zbog toga pozivamo Tužilaštvo Bosne i Hercegovine da procesuira sve one koji su danas jasno prekršili Ustav BiH, od Milorada Dodika, pa do svih poslanika NSRS koji su digli ruku za neustavne zaključke. Također, pozivamo međunarodnu zajednicu da hitno reagira i sankcionira i Dodika i sve one koji su mu danas pružili podršku u njegovom antidejtonskom i secesionističkom djelovanju.

Svako odlaganje sankcija Dodiku daje krila u leđa. Konačno bi i međunarodnoj zajednici trebali biti jasno da pokušaji da se do rješenja dođe dijalogom i pozivanjem Dodika na zdrav razum neće uroditi plodom, jer on očito razumije samo jezik sile, odnosno kazne i sankcije – poručio je Ogrešević.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare