Rektor UNSA o onima kojima je Izetbegović predavala dok je imala zvanje

Vijesti 29. mar 202316:54 9 komentara
N1

Rektor Univerziteta u Sarajevu Rifat Škrijelj nakon odluke kojom se Sebiji Izetbegović oduzima zvanje redovne profesorice objasnio je s kojim ciljem u odnosu na one studente kojima je ona predavala je donesena ova odluka.

“Ovim odlukama odluka o stavljanju van snage odluka o izboru redovne profesorice na način kako smo to uradili pokušali smo spriječiti negativne posljedice po ranije studente, magistre, doktore nauka koji su se školovali na Univerzitetu u Sarajevu kojima je Izetbegović predavala na Medicinskom fakultetu dok je konzumirala ova zvanja”, naveo je Škrijelj.

Sebiji Izetbegović oduzeto zvanje redovne profesorice

Uvjerenja Izetbegović koja je pokazala

Nakon što je Izetbegović ranije objavila dvije fotografije dokumenata – Rješenje Medicinskog fakulteta i Uvjerenje o položenim ispitima na Medicinskom fakultetu u Sarajevu, Škrijelj je prokomentarisao ove fotografije.

“To što je profesorica Izetbegović pokazivala u javnosti kao uvjerenja da je položila sve ispite na postdiplomskom studiju ni to nije tipično uvjerenje koje se izdaje jer uvjerenje o položenim isputima podrazumijeva nazive ispita i ocjene koje je kandidat dobio”, objasnio je Škrijelj.

Sebija Izetbegović objavila Uvjerenje, tvrdi da je to dokaz diplome magistra

Podsjećamo, današnja odluka kojom je Senat UNSA oduzeo Izetbegović titulu profesorice dolazi nakon što je njoj ranije oduzeto zvanje magistra.

Prilikom poništenja akademskog zvanja Sebiji Izetbegović u obrazloženju Senata UNSA-e navedeno je da nije sporno samo to što njena diploma magistra nije dostavljena fakultetu već, kako je rektor UNSA Rifat Škrijelj tada pojasnio, da su ih sa Sveučilišta u Zagrebu obavijestili da ne mogu potvrditi vjerodostojnost indeksa ni samim time izdati uvjerenje o položenim ispitima zbog toga što ne postoji dokumentacija u dosjeu.

Potom je Izetbegović najavila da će o ovome konačnu riječ dati sud te je policijskim organima priložila index studiranja tokom magistarskog studija, a ranije je kazala.

“U indeksu koji posjedujem evidentirani su položeni predmeti, ocjene i datumi polaganja, kao i potpisi profesora za svaki položeni predmet. Indeks nisam dala Komisiji, jer se pokazalo da su pojedini značajni dokumenti iz službenih evidencija i dosijea nestali za vrijeme trajanja postupka, iako su ranije postojali i bili evidentirani. Osnovano sam odbila predaju originalnog indeksa, da bih izbjegla mogućnost da i indeks, koji je izuzetno značajan dokaz, bude uklonjen i eventualno uništen”, navela je Izetbegović.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare