“Rijeka Željeznica je u opadanju, Bosna na svom nivou, nema većih problema”

Vijesti 19. jan 202310:13 0 komentara
N1

Obilne padavine širom BIH nastavile su se tokom noći, kiša i dalje ne prestaje padati,a vodostaji rijeka Une, Sane i Bosne su i dalje u trendu porasta. Tokom jučerašnjeg dana voda je pravila probleme u Konjicu, Gacku i pojedinim područjima Sarajeva.

Na snazi su redovne zaštitne mjere od poplava. U Reljevu kod Ilijaša se rijeka Bosna izlila iz korita i tu je situacija kritična, posebno jer se tu nalazi i industrijska zona Rajlovac. Mirsad Medić, pomoćnik direktora CZ Kantona Sarajevo kaže:

“Na osnovu prikupljenih informacija u KS je stanje nepromijenjeno. Željeznica je u blagom opadanju, dok je Bosna na svom nivou. Uradili smo preventivne mjere. Poslije 2021. i poplava urađeno je nekoliko projekata u koritama rijeka”, kaže Medić.

N1

Kaže da Civilna zaštita KS poduzima mjere iz njihove nadležnosti, ali da sve zavisi i od vremenskih neprilika. Istakao je da se nada da neće biti poplavljena industrijska zona i da se ove poplave ne mogu porediti sa onima iz 2021.

“Ne može se ovo porediti sa 2021. jer su vode znatno niže i određene preventivne mjere su dale rezultate. Rijeka Bosna u Ilijašu se izlije često u mjestu Malešići i nema šteta za stambene objekte, ona se izlije samo preko puta. Kanton Sarajevo ima puno ugorženih područja zbog lokalnih potoka. Prije dvije noći u Pazariću, Tarčinu, poplavljen je stambeni objekat i jedna farma”, rekao je Medić.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!