Rođen je šest dana prije pada Srebrenice: “Voliš nekog, a nisi ga ni vidio”

Vijesti 11. jul 202311:23 0 komentara
N1

Damir Cvrk je dijete iz Srebrenice koje je rođeno petog jula 1995. godine. Njegov otac je dočekao njegovo rođenje, ali zajedno bili samo nekoliko dana. Već 10. jula otac mu je krenuo putem smrti i nije preživio. Damir i njegova majka su pronašli kompletne očeve kosti što mnogi nisu. Sada Cvrk dovodi djecu i mlade na Marš mira kako bi spoznali šta se tu dogodilo i šta je to genocid.

Dok mu je otac krenuo putem smrti i nije preživio Damir i njegova majka su bili u Potočarima, u fabrici akumulatora.

“Teško je objasniti nekom kako je poželiti nekog koga nisi sreo, kako je voliti nekog, a nisi ga ni vidio. Teško je to objasniti ko nije prošao kroz to, ali pokušavam da njega učinim ponosnim, da sačuvam njegovu memoriju, da hodam Marš mira, da se njegovo žrtvovanje da oni koji su pokopani u Memorijalnom centru ne zaborave i njihovo žrtvovanje i da im ja dam počast i što držim njihovo ime u sjećanju”, ispričao je Damir.

Život bez oca

Sa majkom je Damir otišao put Tuzle i tamo, kako ističe, njegova mama mu je bila i otac i majka.

“Dala je sve od sebe da ja osjetim da nemam oca. Njezin cilj i obećanje jeste sine nikada neće osjetiti kako je nemati oca, da nemaš majicu, pantole, igračku što imaju druga djeca koja imaju oca i ti ćeš imati sve”, kazao je Damir.

Također, Damir ističe da je on pronašao komplet skeletne ostatke svog oca, što mnogi nisu i to je neopisiva bol i tuga kao i oni koji još traže najmilije.

“Mogu razumjeti koji je to teg na srcu da ne mogu otići svom najmilijem i makar fatihu proučiti”, ispričao je Damir.

Poruka generacijama koje dolaze

“Mi znamo da mnogi rade da se ovo negira, zaboravi a mi radimo za to da ovo opstane i nikada ne zaboravi”, kazao je Damir koji živi u Švedskoj i objasnio je da on i mnogi koji su rođeni tada sada čuvaju uspomenu i novim generacijama prenose iskustva i životne ispovijesti.

Na ovogodišnjem Maršu mira, Damir je predvodio grupu od 150 djece.

Sve informacije o obilježavanju 28. godišnjice genocida nad Bošnjacima u Srebrenici pratite u našem Blogu uživo.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!