Rudari iz Zenice čekaju na posljednju platu: Sutra stupaju u štrajk upozorenja

Vijesti 28. mar 202317:19 0 komentara

Sutra ujutro od 7:00 do 8.00 sati svi rudari šest rudnika koji posluju u sastavu Elektroprivrede Bosne i Hercegovine stupit će u štrajk upozorenja. Štrajk su najavili nakon današnjeg protesta rudara u Zenici koji nisu primili posljednju platu i topli obrok od januara. Para na računu ima, ali je račun blokiran zbog duga za kamate Gradu Zenici, a po osnovu naknade za gradsko građevinsko zemljište.

Ispred Gradske uprave u Zenici danas stotine rudara. Iz Uprave bez odgovora na zahtjev da se deblokira račun rudnika zbog duga od blizu tri miliona prema Gradskoj upravi.

“Ako nas budu primorali vidjet ćete svih 6.000 radnika iz rudnika uglja u sastavu kocerna u Zenici. Ako budemo morali napravit ćemo i to”, kazao je Sinan Husić, predsjednik Sindikata rudara Federacije BiH.

Za sutra su najavili štrajk upozorenja, a za četvrtak masovnije proteste ukoliko im ne bude isplaćena posljednja plata. A duguje im se i topli obrok od januara.

“Ramazan je, kako ih nije sramota da gladuju naša djeca koja nemaju ujutro šta sehuriti. Bruka!”, samo su neke od poruka sa današnjeg protesta.

Upravo zbog toga petnaestak radnika jučer je stupilo u štrajk glađu. Od petka su proglasili radnički neposluh u Zenici, a na posao idu oni koji obavljaju inspekciju i održavaju gradilišta.

“Mi smo imali prije dvije godine isti ovakav slučaj, kada je jedan kolega pao u nesvijest. Mi svi znamo da ćemo imati posljedice”, naveo je Elvedin Avdić, predsjednik Sindikata RMU Zenica.

“Zaradili smo i hoćemo svoje pare. Da li će to neko potrošiti na muziku ili brašno to je njegova stvar. Imamo pravo na rad, i imamo pravo na svoje pare”, istakao je Alija Selman.

Para na računu ima za plate, ali ne i kamate Gradu. Dogovora između Grada i rukovodstva rudnika također nema. Direktor direktor RMU Zenica Mensur Hukić kaže da od kada je blokiran račun, stupio je u kontakt jednom sa gradonačelnikom Fuadom Kasumovićem, koji mu je rekao da je na godišnjem te, da ima zamjenicu.

“Poslije sam ja po završetku tog razgovora sa Almirom Baručijom stupio u kontakt nakon nekoliko poziva gdje mi je dotična rekla da jeste zamjena dok je u odsustvu, međutim nema ovlaštenja, i ne može da potpiše takvu odluku”, naglasio je Hukić.

Sada se direktor nada da će protest rudara uroditi plodom.

Iste slike, iz godine u godinu mogu se vidjeti pred rudnicima u BiH već decenijama. Uvijek isti zahtjev, redovna plata i bolji uslovi rada.

“Mi smo došli iz rudnika Kreka da damo podršku rudarima Zenice, oni su naši komorati, nije samo Zenica, nego svima dajemo podršku ko ne dobije platu, topli obrok, regres”, kažu.

“Od Beograda, Sarajeva, autoputa, primanja batina od policije, ali ovo političari rješavaju svoje misije kradući pare od nas što smo ovo stvarali i gradili”, poruka je rudara.

Više od stotinu godina rudari u rudniku Zenica svoja prava traže na protestima i na demonstracijama. Kada će dobiti posljednju platu i kada će se izboriti za ovo pravo, u ovom trenutku nije izvjesno. Gradonačelnik Zenice Fuad Kasumović, ne odgovara na pozive.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!