Rudari provode noć na otvorenom: “Zna li iko gdje je gradonačelnik Zenice?”

Vijesti 30. mar 202321:17 1 komentar
N1

Rudari na zeničkom Trgu Bosne i Hercegovine, koji protestiraju zbog blokade računa Rudnika mrkog uglja Zenica, poručili su kako neće napustiti trg dok se račun ne odblokira, a sutra će im se na protestima pridružiti i njihove porodice.

Elvedin Avdić, predsjednik Sindikata RMU Zenica, u izjavi za Anadoliju podsjetio je kako je Gradsko vijeće Zenice danas jednoglasno dalo saglasnost gradonačelniku i Gradskoj upravi da u što kraćem roku izvrši deblokadu računa RMU Zenica.

„Data je saglasnost da se račun odblokira i da se u narednih 30 dana s Elektroprivredom, Rudnikom i Gradskom upravom iznađe rješenje kako će se taj dug plaćati“, rekao je Avdić.

Rekao je kako oni još uvijek nisu dobili nikakve informacije da li je to urađeno, te da sve dok ne dobiju nemaju namjeru napustiti prostor ispred Gradske uprave.

„Mi odavde ne idemo dok ne dobijemo informaciju o deblokadi računa. Pozvali smo i porodice da sutra dođu, žene i djeca, ali i svi komorati“, podvukao je Avdić.

Za N1 je govorio i Sinan Husić, predsjednik sindikata RMU. Husić je kazao da bi bilo ljudski da se gradonačelnik Kasumović pojavi pred njima i kaže svoje mišljenje.

Bilo bi ljudski da se pojavi ili na bilo koji način obrati. Neka kaže šta misli po pitanju zaključaka koji su usvojeni od GV. Te zaključke su usvajali predstavnici građana, i on je izbor građana koji mi cijenimo i poštujemo. Smatramo da bi u jednom normalnom sistemu gradonačelnik bez ikakvog dvoumljena trebao iskazati spremnost da prihvata zaključke“.

Mi postavljamo pitanje u cijeloj državi: Zna li iko gdje je gradonačelnik Zenice, da nas obavijesti da pokušamo stupiti u kontakt s njim?“, kazao je Husić.

“Smatramo da upravljačke strukture imaju kukavički pristup, oni su odgovorni jer se EP uspjela nametnuti kao vladajući faktor. U EP BiH ne mogu do kraja prihvatiti da su rudnici snažna okosnica i da zaslužuju jaču podršku”, dodao je Husić.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare