Rusija o Schmidtu: Međunarodni zvaničnici dosad nisu zadirali u tuđi novčanik

Vijesti 08. jun 202214:03 0 komentara
Anadolija

Ambasada Ruske Federacije u Bosni i Hercegovini na Facebooku je izrazila negodovanje zbog odluke visokog predstavnika u BiH Christiana Schmidta da nametne Odluku o finansiranju izbora koji će se održati 2. oktobra ove godine.

Iz ruske ambasade su poručili da je Schmidt nelegitiman visoki predstavnik bez, kako tvrde, odgovarajuće rezolucije Ujedinjenih nacija te da su njegove odluke neobavezujuće.

“Što se tiče suštine zadnje od njih koja se odnosi na održavanje izbora – posljednja granica cinizma je prevaziđena. Nikada do sada međunarodni zvaničnici nisu tako besramno zadirali u tuđi novčanik. Iako se, iskreno govoreći, ova akcija organski uklapa u piratsku logiku kolektivnog Zapada, što jasno pokazuju nezakonita ograničenja prema Rusiji. Apsurdnost postupanja Christiana Schmidta naglašava činjenica da su stranke u BiH išle ka kompromisu po ovom pitanju. Štaviše, bilo je konkretnih prijedloga za prevazilaženje nastale situacije”, naveli su iz ruske ambasade.

Dodaju da je ipak prevladala “gruba sila koja je destabilizovala situaciju u BiH”.

“Potvrđujemo potrebu da same bosanskohercegovačke strane dođu do rješenja o svim ključnim pitanjima, da nema alternative dijalogu i kompromisu, uključujući i parametre organizacije istinski slobodnih i demokratskih izbora, za koje postoje potrebni pravni mehanizmi. Nećemo se iznenaditi ako politička linija tzv. međunarodne zajednice dovede do toga da će, ‘umorna od svojevoljnosti Bosanaca i Hercegovaca’, sama „izabrati“ lokalne predstavnike u strukturama vlasti u vlastitu sliku i priliku. I to će biti apoteoza zapadnog ‘demokratskog’ upravljanja Bosnom i Hercegovinom”, zaključili su iz ruske ambasade.

Schmidt: Nisam sretan što sam morao donijeti ovu odluku

Podsjetimo, Schmidt je jučer upotrijebio bonske ovlasti nakon što je Vijeće ministara BiH prije dva dana usvojilo državni budžet u kojem je dio novca – 9,7 miliona KM što je Centralna izborna komisija ocijenila nedovoljnim od traženih 12,5 miliona KM te je pozvala OHR da reaguje što je on i učinio.

Schmidt upotrijebio bonske ovlasti: CIK će dobiti traženi novac za izbore

Podsjetimo i to da je Schmidt ovom odlukom riješio i pitanje finansiranja izbora u budućnosti. Naime, kako je istakao, ovim se osigurava trajno finansiranje izbora kada nadležni to ne budu u mogućnosti. Dakle, riječ je o sistemskim rješenjima kojima se omogućuje automatsko i kontinuirano finansiranje izbora kao i privremeno finansiranje u situacijama kada budžet ne bude usvojen u budućnosti. Nisam sretan što sam morao donijeti ovu odluku.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!