Ruski ambasador: BiH nije na “crnoj listi”

Vijesti 19. maj 202218:07 2 komentara
Igor Kalabuhov
Igor Kalabuhov (N1)

Ambasador Rusije u Bosni i Hercegovini Igor Kalabuhov izjavio je da BiH nije na listi neprijateljskih država Rusije, već da je smatraju prijateljskom državom.

“Naravno, vidjeli smo izjave u BiH, Briselu, što se tiče ovog pitanja. Mislimo da svi koji tako kažu, imaju svoje političke ciljeve, a za nas stvar je jednostavna. Mislimo da to nije tehničko, to je bazično pitanje po kome mora biti konsenzus u BiH, vidimo da ga nema, a nije ni bilo nikakve odluke relevantnih institucija”, kazao je Kalabuhov za RTRS.

Opozicione stranke iz ovog bh. entiteta optužile su člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika da nije učinio ništa da spriječi da predstavnici BiH u Savjetu Evrope podrže set sankcija uvedenih Rusiji.

Kalabuhov je dodao da je Rusija pozicionirala BiH kao prijateljsku zemlju, te da postoje različiti mehanizmi saradnje.

“Ima potencijala za razvoj u puno domena u industriji, poljoprivredi, kulturi, tako da ima perspektive za dobar i konstruktivan razvoj naših bilateralnih odnosa”, kazao je ruski ambasador.

On je pozvao sve u BiH da “odbace priče o malignom ruskom uticaju”, navodeći da je Rusija zainteresovana za stabilnost, dijalog, kompromis u BiH i za prijateljske odnose Rusije i Bosne i Hercegovine.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare