“Sabrana djela” u PFBiH: Bajramović i Mešalić razmijenili uvrede, spominjalo se šamaranje, JNA, ratna odlikovanja…

Vijesti 28. sep 202314:52 0 komentara
Screenshot/N1

Sjednica Zastupničkog doma Parlamenta FBiH sinoć nije protekla bez ličnog obračuna zastupnika većine i opozicije. Ovoga puta, "obračunali" su se i izvrijeđali Halil Bajramović (NiP) i Mahir Mešalić (DF). Čitala su se "sabrana djela" (krivična djela), optuživali za "agresivnost", "bolest", ali i navodila ratna dostignuća.

Sve je počelo nakon rasprave o dokumentu Strategija razvoja turizma u FBiH za period 2022. – 2027. Bajramović je kritikovao opoziciju zbog kritika koje su iznijeli na račun dokumenta i naveo kako će sintagmu “ljuti Krajišnik” od sada koristiti kao “ljuti Tuzlak”, aludirajući na Mešalića koji se odmah javio za riječ.

“Što se tiče termina ‘ljuti Krajišnici/Tuzlaci’. Ja uopšte to ljuti ne bih spominjao u toj kategoriji. Kaže da sam ja agresivan, čovjek koji je pred licem BiH šamaro čovjeka u liftu i krivo mu što ne može mene da šamara, čovjek koji je nosilac više krivičnih djela meni govori nešto. Ja imam prekršajne prijave za saobraćaj, manje, ali ovakva sabrana djela kao što vi imate i vi meni govorite da sam agresivan”, rekao je Mešalić.

Nastavio je čitati navodna krivična djela Bajramovića i dodao kako je “ne može iščitati jer treba dan i zasbena tačka dnevnog reda”.

“Kaže agresivan, možda što glasnije pričam jer mi je možda granata u ratu pala blizu pa ne čujem dobro i pričam glasnije. (…) Pazite, mene stavljati u taj kontekst, odakle vam pravo? Zašto sam agresivan – jer nemate većinu… Mene šamarati nećete moći, na to sam malo agresivniji”, rekao je Mešalić.

Replicirao je i predsjedavajućoj kazavši da “ako nije sposobna da vodi sjednicu ne prebacuje krivicu na njih”.

Halil Bajramović je replicirao.

“Kolega Mešliću, ja sam sa 20 godina otišao u JNA pa su me iskoristili prvo jedni da budem u Hrvatskoj, pa su me iskoristili drugi, pa treći. Ratovao sam i protiv, na neki način, Hrvata i protiv Srba, najviše protiv Bošnjaka, nažalost, zbog politike. Kolega Mešaliću, ja i da sam napravio kiks, nasilnik nisam. Bio sam na 8. katu i spustio se uredno s momkom, nisam spustio prst na njega sem refleksa. Postoji mogućnost da sam ja malo refleksniji jer sam veteran i nosilac Zlatnog ljiljana, ali ono što primijetim, želim se izvinim, kada kažem da je agresivan, prije bih baico sumnju da je malo bolestan. Išao je u Afganistan, baza Orao ga je vodila po raznim misijama i treba se akcenat staviti da nije jadan u kakvim depresijama”, rekao je Bajamović.

Prekinula ga je predsjedavajuća navodeći kako su to uvrede na ličnoj osnovi, ali je on dodao još kako su mu “krivična djela na trete stavljali političari i da su odbačena”.

Pogledajte video.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!