Samo izbori u Predsjedništvu i PDPS BiH uz propise CIK-a: RS donosi svoj izborni zakon, objavljeno šta predviđa

Vijesti 17. apr 202411:49 0 komentara
N1/Arhiv

Novina u Prijedlogu izbornog zakona Republike Srpske u odnosu na važeći jeste uređivanje izbora delegata u Dom naroda BiH iz RS i zaštita izbornog prava kojom je predviđeno da će ovu zaštitu, osim organa za sprovođenje izbora, vrši Vrhovni sud RS.

Prijedlogom izbornog zakona Republike Srpske koji bi trebalo da sutra na posebnoj sjednici razmatra Narodna skupština predviđeno je da će izbore za organe vlasti u  RS sprovoditi Republička izborna komisija, gradske, odnosno opštinske izborne komisije i birački odbori koje će imenovati nadležni republički organi.

U obrazloženju je navedeno da se stupanjem na snagu ovog zakona neće primjenjivati odredbe Izbornog zakona BiH koje uređuju izbor poslanika Narodne skupštine, delegata Vijeća naroda RS, predsjednika i potpredsjednika RS, delegata Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH iz RS, odbornika skupštine grada i skupštine opštine, gradonačelnika gradova, načelnika opština u RS.

Neće se primjenjivati ni imenovanje organa za sprovođenje izbora za zakonodavne, predstavničke i izvršne organe vlasti u RS, učestvovanje pripadnika nacionalnih manjina u izborima za lokalni nivo, zaštita izbornog prava u RS, pravila ponašanja u izbornoj kampanji i finansiranje izborne kampanje u RS, kao i druge odredbe tog zakona koje se odnose na izbore za zakonodavni, predstavničke i izvršne organe vlasti u RS.

“Razlozi za donošenje ovog zakona su potreba unapređenja izbornog procesa, te jačanja povjerenja građana na tom planu, kao i stvaranje pretpostavki za uvođenje elektronske identifikacije birača i brojanja glasova”, navedeno je u obrazloženju ovog akta.

Predloženi zakon, koji će biti razmatran na posebnoj sjednici Narodne skupštine, zasniva se na principima jačanja integriteta izbornog procesa, povećanja transparentnosti, te obezbjeđenja održavanja fer i poštenih izbora.

“Ovaj zakon predstavlja napredak u izbornom procesu koji se između ostalog odnosi na uvođenje novih pojmova i definicija, sprečavanje zloupotrebe javnih resursa u svrhu izborne kampanje i uvođenja novčanih kazni radi odvraćanja od kršenja odredbi ovog zakona”, ističe se u obrazloženju.

Trinaesta posebna sjednica Narodne skupštine biće održana sutra u Banjaluci sa početkom u 10.00 časova.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!