‘Samo jednom je pedeset’: Simboličnim spuštanjem vesla u rijeku Unu otvorena je 50. Internacionalna Una Regata

Vijesti 26. jul 202415:37 0 komentara

Nije ovo samo još jedna godišnjica Una regate. Simboličnim spuštanjem vesla u rijeku Unu, najmlađi i najstariji učesnici u kampu, u Martin Brodu juče ujutro su otvorili jubilarnu 50. Internacionalnu turističku Una regatu. Put oko 80 km podrazumijeva prvu etapu vodenog karavana koji vozi do Štrbačkog buka, kroz Bihać i Cazin do Bosanske Krupe. Danas se vozi i najatraktivnija etapa u kojoj se očekuje više od hiljadu učesnika. Sve ovo je u čast jubilarnih pola vijeka postojanja najznačajnije turističko-sportske manifestacije u Unsko-sanskom kantonu.

50. Internacionalna turistička ‘Una regata’ održava se pod nazivom “Samo je jednom pedeset”, pa je ove godine regata potpuno drugačija i besplatna za sve koji žele osjetiti ljepotu Une, ploveći njenim tokom sve do Bosanske Krupe.

N1/Ilustracija
N1
N1
N1

Važno je podsjetiti na to da je ovaj sport, kao i sama manifestacija, postao nadaleko prepoznat i uspješan, zahvaljujući pioniru raftinga Bosne i Hercegovine, državnom treneru u kajaku na divljim vodama, Senadu Zuliću – Bijelom.

S prvim rafting čamcima pojavljuje se na Uni nakon njegovog prvog učešća na Olimpijskim igrama 1996. u Atlanti i tako započinje s profesionalnom turističkom ponudom na ovim prostorima, koja do danas broji stotine hiljada zadovoljnih gostiju. Bijeli je, preminuo 2019., ali njegova porodica, u njegovu čast, čuva porodičnu tradiciju ovog sporta, a već gotovo tri decenije, uspješno i posluje, nudeći stotinama hiljada posjetilaca nezaboravan doživljaj na Uni.

Na Štrbačkom buku, njegovi skiperi su mu posvetili i jednu ploču.

N1

Do devedesetih godina učesnici regate bili su, uglavnom, kajakaši i kanuisti. Nakon završetka proteklog rata u BiH, turistički radnici obnovili su tradiciju regate, a kajakašima i kanuistima se od tad pridružuju i raft čamci, prateći turistički trend spuštanja čamcima na divljim vodama.

Organizacija ovog jubileja pokazala je, još jednom, da je Bihać, zaista, grad zaljubljen u svoju rijeku.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!