Samra sa suzama u očima: Pucali su meni u bešiku, čudom sam ostala živa (VIDEO)

Vijesti 12. maj 202314:17
N1

Ispred Komemorativnog centra u Tuzli danas su ispraćeni posmrtni ostaci šest bratunačkih žrtava koji će svoj vječni smiraj, poslije 31 godine traganja, pronaći u mezarju Veljaci. Bratunac je po okrutnosti zločina među najkrvavijim gradovima u Bosni i Hercegovini, danas će u Veljacima u kabure biti spuštene Amira Paraganlija, koja je imala samo sedam godina, njena majka Safija (31) i nana Rukija (67).

Amir Parangalija, danas ukopava svoju majku. Izubio je i oca i još nekoliko članova porodice.

“Ubili su mi oca Adila, meter Sefiju u kući, moju mamu na pragu. Bio sam mali, nisam ih zapamtio. Bio sam u logoru sa četiri godine kad su me zarobili. Nisam znao da sam imao drugu sestru. Sestru su pucali u bešici. Samo nju imam, nikoga drugog nemamo”, kazao je plačući Amir.

N1
N1
N1
N1
N1
N1
N1
N1
N1
N1

Pričati i ponavljati generacijama…

Sestra koja je preživjela u bešici Samra Parangalija danas nije mogla sakriti svu gorčinu ovog svijeta. Kroz suze i jecaje je jedva rekla da je danas teško govoriti, a da tubiti govore sve.

“U ratu sam izgubila mater, oca, sestru, strinu, amidžičnu, nenu… Sve. Sve su ih pobili kad su njih ubili, pucali su u mene u bešiku. Bešika je sva bila izrešetana. Nekim čudom ostala sam živa. Brata su mi odveli u logor u Srbiju, nije imao ni pet godina, kada su doši srpski pljačkaši. Nismo imali nikoga. Mene su dali djedu, a od djeda sam otišla tetki i tu sam živjela, a brat je živio kod amidže. Nakon nekoliko godina smo se sastali. Živimo 12 godina zajedno. On je dijete sa potrebama, ne može sam živjeti, mora imati staratelja”, kazala je Samra.

Salih Hasanović je izgubio majku 1992. godine. Ostao je sam sa tri i po godine, a dajdža ga je othranio.

“Nije bio lak život. Težak je svaki dan i trnovit, ali treba dići glavu gore i ići dalje. Teško je za mene i sve žrtve. Treba pričati, ponavljati generacijama šta se desilo. Danas je najteži dan. Spustit ćemo im kosti u mezar da ih možemo obilaziti”, rekao je Salih.

N1

Ramiz Salkić, poslanik u NSRS, kazao je da današnja slika na najbolji način, grubo rečeno, pokazuje tu genocidnu namjeru da se svi Bošnjaci Bratunca ubiju i protjeraju bez ikakve selekcije.

“Ova današnja kolektivna dženaza na kojoj ukopavamo djevojčicu od sedam godina, njenu majku od 31 godinu i njenu nenu od 67 godina, pokazuje stvarnu namjeru koji su željeli da ovaj dio BiH pretvore u srpski i pravoslavni prostor, a sve Bošnjake pobiti i protjerati. Lokalne, civilne, policijske i vojne vlasti, ovdje su otvorile više od 10 logora za Bošnjake u Bratuncu, gdje su Bošnjaci mučeni silovani, ubijani”, kazao je Salkić, podsjećajući da za te logore niko nije odgovarao.

N1

Borba još nije završena

Ubice, dodaje Salkić, svaki dan sreću na ulici, i nije nimalo ugodno.

“Za ovaj monstruozni zločin ubistava niko nije odgovarao. Na žalost instuticije i Tužilaštvo ne rade svoj posao kad je Bratunac u pitanju. Mi srećemo ubice svaki dan u gradu. Svaki dan u situaciji smo da se s njima sretnemo. Društvo u kojem živimo je onakvo da su te ubice i ti zločinci uvaženi i poštovani. To ne može na dobro. Nadam se da će ovo društvo shvatiti da mora krenuti putem katarze i da mora napraviti distancu od onih koji su napravili ratne zločine, prihvatiti sudske presude i kazati gdje su masovne grobnice”, istaknuo je Salkić, dodajući da se traži još najmanje 150 ubijenih Bošnjaka iz Bratunca iz 1992. godine.

Ispraćeno šest bratunačkih žrtava, zajedno će biti ukopane majka, kćerka i nana

I Edin Ramić, bivši federalni ministar raseljenih osoba i izbjeglica prisustvovao je danas ispračaju šest bratunačkih žrtava.

“Na žalost, za neke procese za koje smo mislili da će biti završeni prethodnih godina, po pitanju konačnog suočavanja s prošlošću i priznavanja zločina, donošenjem Zakona zabrani o negiranju genocida, da će se faktički na neki način intenzivirati ekshumacija identifikacija onih koji su nestali i ubijeni u agresiji na BiH, mi danas na žalost dolazimo u situaciju da objašnjavamo da su ovo bili zločini. I dolazimo u situaciju da zvaničnici smatraju da oni koji su počinili ratne zločine i odslužili kazne da mogu sada nastaviti normalno obavljati, možda čak i neke značajnije pozicije u ovom društvu”, rekao je Ramić.

N1

To samo ukazuje na to, zaključuje Ramić, da moramo biti istrajni u našoj borbi i da ona još nije završena.

U Bratuncu je otkriveno najviše grobnica u BiH, ubijeno je na stotine djece, a do sada je u mezarju Veljaci vječni smiraj pronašlo 300 žrtava zločina koji su počinili pripadnici policije i Vojske RS i susjedne Srbije.

Dženaza je klanjana za Aliju Hodžića, Amiru Paraganliju, Safiju Paraganliju, Rukiju Paraganliju, Sabahetu Hasanović i Šaćira Muminovića.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad