Sankcije SAD: Lista se produžava, iz RS tvrde da je ovo odlikovanje za borbu

Vijesti 01. aug 202321:57 1 komentar

Nove sankcije SAD, i to za četiri zvaničnika Republike Srpske. Lista se produžava, a nadležni u entitetu kažu kako su sankcije odlikovanje za borbu za RS. Ne vide kako se ponašaju u skladu sa Dejtonom. Iz Federacije BiH pozivaju da se sankcije nastave.

“Sve ćemo izdržati” za Republiku Srpsku, poručio je prvi čovjek entitetske Narodne skupštine, Nenad Stevandić. Amerikanci su mislili, stava je, kako će prijeteći sankcijama, postići političku ucjenu.

“Ja to smatramo odlikovanjem za doslijednost, čestitost, za nepokolobljivost u čuvanju interesa Republike Srpske i kao odgovor na sve one koji su pokušali da nas ucjenjuju ili mijenjaju našu politiku koja je zasnovana na volji naroda. Republika Srpska će nadživjeti sve sankcije a naše je da se borimo da bude jača i da ona nema nikavu štetu”, kazao je Nenad Stevandić, predsjednik NSRS.

A što se tiče eventualne štete, iz Ministarstva finansija SAD su naznačili kako se sankcije odnose isključivo na pojedince nikako na institucije, što nije bilo jasno jednoj od sankcionisanih, Željki Cvijanović. Ona je stava kako se sankcijama ne rješava ništa, i da nije normalno da stranci donose ključne odluke u jednoj državi.

“One ne doprinose rješavanju nekog problema već su samo pokazatelj da ne postoji nikakva prava strategija, a ni volja da se zemlja uvede u ustavni red i političku stabilnost. Nikakve to veze nema sa Dejtonskim sporazumom, niti išta znači sa aspekta toga ko ga poštuje, a ko ne”, kazala je Cvijanović.

Nikakve sankcije onih koji žele nestanak Republike Srpske neće slomiti odvažnost i odlučnost da se entitet očuva, poruka je iz SNSD-a. Osim toga, svi su duboko uvjereni da upravo oni štite Dejtonski sporazum.

“Kako napad na ustavni poredak može biti nešto kada se branite od nekoga ko uopšte ne postoji u vašem Ustavu, građani treba da znaju, Ustav BiH, Anex 4, tamo ne postoji nikakav visoki predstavnik”, kazao je Radovan Kovačević, SNSD.

Zbog usvajanja Zakona o npermijeni odluka Ustavnog suda BiH na teritoriji Republike Srpske na američku crnu listu dospjeli su Željka Cvijanović, Radovan Višković, Nenad Stevandić, Miloš Bukejlović. Od ranije i tu u više navrata na takvoj listi je i Milorad Dodik, kako zbog kontunuiranog kršenja Dejtona, ali i zbog korupcije. Alen Šeranić zbog spornog entitetskog zakona o lijekovima, Dragan Stanković, direktor Republičke uprave za geodetske i imovinsko-pravne polslove, komapnije Integral inženjering iz Laktaša kao i Alternativna televizija iz Banjaluke. Cvijanović i Dodik su uz američke i pod britanskim sancijama. Iz Federacije poruke, sada je vrijeme i za evropske sankicje.

“Sada je ključni momenat da EU uvaži stavove Evropskog parlamenta koji je u više rezolucija pozvao na uvođenje sankcija Dodikovom režimu. Svako odugovlačenje sankcija EU Dodik i njegovi sljedbenici shvataju kao signal i ohrabrenje za nastavak separatističke politike”, navodi Denis Bećirović.

Američke sankcije znače, kako su naveli iz Ministarstva finansija, da se sankcionisanim zamrzne sva imovina na teritoriji SAD-a, kao i da se američkim državljanima zabranjuje sve finansijske transakcije sa licima na crnoj listi.

U posljednih nekoliko godina, kada je riječ o Federaciji, na ovu listu dospjeli su mnogi visoki zvaničnici. Razlozi su uglavnom koruptivne aktivnosti. Od nekadašnjeg federalnog premijera, Fadila Novalića, bivšeg direktora Obavještajne službe, Osmana Mehmedagića, do nekadašnje glavne državne tužiteljice, Gordane Tadić.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare