Sarajevo preplavljeno turistima pred Novu godinu, u Mostaru nema velike euforije

Vijesti 29. dec 202207:06 2 komentara

Sarajevo je tradicionalno preplavljeno turistima za novogodišnje praznike, a najveći broj posjetilaca dolazi iz regiona. Također, prema informacijama Turističke zajednice Kantona Sarajevo, smještajni kapaciteti su skoro popunjeni. Bend "Dubioza kolektiv" nastupit će na dočeku 2023. godine, a uz to, Sarajevo nudi i mnogo drugih aktivnosti i atrakcija.

Nova godina se bliži, Sarajevo je u punom sjaju. Ponuda za građane i turiste na sve strane. Zimski program već je u punom zamahu, te je očekivano da su ulice grada prepune. Prema statistici Turističke zajednice KS, više od 70% smještajnih kapaciteta je popunjeno, a za nadolazeći novogodišnji vikend očekuje se i do 97%.

“Ove godine smo bazirali aktivnosti u dva segmenta – outdoor, planinski segment i drugi je gradski. Za gradski segment zabave za turiste i građane Sarajeva smo se opredijelili za te Winter Holiday Markete, skoro u svim opštinama ih ima. Prema statističkim podacima iz regiona najveći broj turista dolazi, mislim da Hrvatsku, Srbiju, Crnu goru, Makedoniju, Sloveniju, a onda tradicionalno dolaze turisti iz Turske, Saudijske arabije, Ujedinjenih emirata, očekujemo veliki priliv gostiju, a za noć Nove godine to će biti sigurno na desetine hiljada da dočekamo i uđemo u novu 2023. godinu”, rekao je Kenan Magoda, predsjednik Turističke zajednice KS.

Istražili smo i smještajne kapacitete na popularnoj stranici Booking za sobu u hotelu, hostelu ili privatnom smještaju. 97% posto objekata nije slobodno za tri noćenja oko novogodišnje noći, a cijene koje se mogu očekivati kreću se od 300 do 3.000KM za dvije osobe. U gradu je već velika gužva, te smo pitali turiste da li su zadovoljni turištičkom ponudom i da li ostaju na proslavi Nove godine u Sarajevu.

“Ništa nam ne nedostaje, prvi put smo tu u Sarajevu. Vidimo divna stvarno arhitektura, ima se što za vidjeti, sad ćemo nešto i pojesti. Sve u svemu smo zadovoljni”, “Generalna ponuda mi se sviđa, a pogotovo stari dio grada”, ” Bio sam ovdje prošle sedmice, sve je prelijepo. Najviše mi se sviđa Stari Grad”, “Kako mi se neće sviđati, to je najljepši grad u BiH. Tu se najljepše osjećam. Nećemo biti tu na proslavi Nove godine, vraćamo se kući zbog gužvi i drugih okolnosti”, “Tu smo za Novu godinu, hotel Hills u Sarajevu”, kazali su nam.

Za razliku od Sarajeva koje je preplavljeno posjetiocima, čini se da se kod građana Mostara ne osjeća velika euforija.

“Kući”, “Kod kuće ću biti”, “Kući s obzirom na malu djecu, iako voljela bih negdje, naravno, da se odmori čovjek od svega”, “Kući dočekujem Novu godinu”, rekli su nam Mostarci.

Bilo da se Nova godina dočekuje kod kuće ili na trgovima uz popularne pjevače i bendove, atrakcija u gradovima ne manjka, a u novogodišnjoj noći “Dubioza kolektiv” u Sarajevu i Željko Bebek u Mostaru podignut će raspoloženje.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare