Sarajevo u blagdanskoj atmosferi

Vijesti 20. mar 202320:38 3 komentara
Anadolija

U povodu nastupajućem mjeseca ramazana, muslimanskog mjeseca posta, sarajevske ulice, naročito uža jezgra glavnog grada Bosne i Hercegovini, prigodno su ukrašene.

Općina Stari Grad Sarajevo postavila je prigodne dekoracije na Baščaršijskom trgu, ispred Baščaršijske džamije, te u ulici Sarači, a u povodu mubarek mjeseca ramazana, kojeg muslimani u Bosni i Hercegovini i šire, nazivaju i “najdražim gostom”.

Prema Takvimu Rijaseta Islamske zajednice (IZ) u Bosni i Hercegovini, zalaskom sunca u srijedu, 22. marta, nastupa mjesec ramazan i tada će se klanjati prva teravija, dok će prvi dan posta biti u četvrtak, 23. marta. Nakon mjeseca posta muslimani dočekuju Ramazanski bajram, jedan od dva najveća muslimanska praznika, a bajram-namaz je u petak, 21. aprila.

Anadolija
Anadolija
Anadolija
Anadolija
Anadolija
Anadolija
Anadolija
Anadolija
Anadolija
Anadolija
Anadolija
Anadolija
Anadolija

Rijaset Islamske zajednice će tokom ovog mjeseca organizirati brojne vjerske aktivnosti, te jedinstvene programe povodom obilježavanja značajnijih datuma, odnosno mubarek noć Lejletul-bedra, Fethu-Mekke i Lejletul-kadra.

Ramazan je deveti mjesec hidžretskog kalendara koji muslimani i muslimanke provode u postu od zore do zalaska sunca, nastojeći steći Božije zadovoljstvo, moralno pročišćenje i duhovnu snagu.

Prema islamskom učenju, u ovom odabranom mjesecu nalazi se noć Lejletu-l-kadr u kojoj je ljudima počelo spuštanje Božije objave Kur'ana i noć Bedra, historijskog događaja koji je snažno usmjerio povijest islama.

Ramazan je najvažniji mjesec za muslimane širom svijeta, pa i za one koji vjekovima žive u Bosni i Hercegovini i čuvaju ramazansku tradiciju

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare