Sarajevski srednjoškolci u Potočarima i Srebrenici

Vijesti 18. sep 202318:22 0 komentara
N1

Danas su u Srebrenici i u Memorijalnom centru Potočari – Srebrenica boravili sarajevski srednjoškolci. Time je počela realizacija projekta Ministarstva za odgoj i obrazovanje Kantona Sarajevo pod nazivom "Njegovanje kulture sjećanja-posjeta učenika 2. razreda srednjih škola s područja KS Memorijalnom centru Srebrenica-Potočari" u školskoj 2023/2024. godini.

Profesorica Lejla Zejnilagić iz Gimnazije Obala kaže da je danas u Potočarima oko 500 učenika i profesora, a osim đaka iz njezine škole tu su još i učenici Srednje medicinske škole sa Bjelava, Srednje škole primijenjenih umjetnosti i Centra za slušnu i govornu rehabilitaciju.

“Jutros rano smo krenuli iz Sarajeva. Već smo obišli mezarje i imali jedan historijski čas. Pošto ima puno učenika podijelili smo se u dvije grupe. Prva grupa gleda dokumentarni film dok druga obilazi Muzej genocida, a zatim ćemo se zamijeniti. Nakon toga svi zajedno idemo u obilazak i panoramsko razgledanje grada Srebrenice.”

N1

Minka, jedna od učenica, na naše pitanje da li je tu prvi put kaže:

“Nije mi prvi put. Bila sam ovdje već više puta. Zaista ne znam šta bih rekla. Svaki put sam iznova potresena i pitam se kako je moguće da čovjek čovjeku nanese takvo zlo i da bude ubijeno toliko nedužnih ljudi. Strašna i velika taragedija je to i smatram da svi trebamo ovdje doći, saznati šta se tu desilo i odati poštu mrtvima, sa nadom da se to više nikada, nigdje nikome neće ponoviti.”

Projektom je planirano da srednjoškolce iz svake škole prate po dva nastavnika od kojih je jedan obavezno nastavnik istorije koji će za vrijeme putovanja do Srebrenice, učenicima govoriti o ratu 1992-1995. godine u Bosni i Hercegovini s posebnim osvrtom na događaje koji su prethodili 11.7.1995. godine, zatim danu pada Srebrenice, kao i opis događaja koji su uslijedili nakon pada Srebrenice. U Memorijalnom centru će za učenike i nastavnike svaki put biti održan i istorijski čas.

Sredstva za posjetu učenika srednjih škola iz Kantona Sarajevom Memorijalnom centru Srebrenica-Potočari iz budžeta je obezbijedilo Ministarstvo za odgoj i obrazovanje KS. Planirano je da ovaj projekt traje do 6. oktobra 2023. godine.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Pročitajte više

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!