Sarajlije o Danu nezavisnosti: ”Mnogo felera su napravili spoljni faktori”

N1

Sutra je tačno 31 godina od referenduma za nezavisnost Bosne i Hercegovine. Većina građana i građanki Bosne i Hercegovine tada su se na referendumu opredijelili za nezavisnu državu ravnopravnih građana, naroda BiH - Muslimana, Srba, Hrvata i pripadnika drugih naroda koji u njoj žive. Referendum je održan 1. marta 1992. godine.

Sarajlije nakon tri decenije od referenduma poručuju:

”Bitan datum. Tada je potvrđena opstojnost BiH. Izašao sam na referendum i očekivao sam  da ne dođe do sukoba,” kaže jedan od Sarajlija sa kojim smo razgovarali, dok drugi građanin ističe: ”Učestvovao sam u tom svečanom trenutku, ako to nešto znači danas. Država je razjedinjena i svi vuku konce na svoje strane. Puno je felera, a puno felera su napravili spoljni faktori”.

Većina građana/ki ističe da su očekivali više, a da naročito nisu očekivali rat koji je uslijedio:

”To je dan naše RBiH za koju smo se borili. 30 godina nakon referenduma nismo zadovoljni s vlasti, govorim to kao borac, kao radnik.”

”To nam znači državu. Nažalost ne doživljavamo kao nekada jer nas vođe odgajaju da nemamo puno interesa, to nam je žao… ali eto… Glasao sam ZA, davno je to bilo, a samo sam očekivao da budemo nezavisni,” izjavio je za N1 jedan od Sarajlija koji su tog marta izašli i glasali za nezavisnu i suverenu RBiH.

Referendumu je pristupilo ukupno 2.073.568 glasača što je predstavljalo izlaznost od 63,6 posto. Od ukupnog broja izašlih na glasanje njih 99,7 posto je glasalo za nezavisnost, a 0,3 posto protiv te odluke. Rezultati referenduma su prihvaćeni 6. marta 1992. godine u Parlamentu Bosne i Hercegovine.

Zemlje članice Evropske zajednice priznale su Bosnu i Hercegovinu 6. aprila 1992. godine. Sjedinjene Američke Države priznale Bosnu i Hercegovinu dva dana kasnije, 8. aprila. Bosna i Hercegovina je 22. maja 1992. godine primljena u punopravno članstvo Ujedinjenih naroda.Parlament je 28. februara 1995. godine donio odluku da se 1. mart slavi kao Dan nezavisnosti Bosne i Hercegovine.

Pogledajte kako izgledaju ulice Sarajeva povodom ovog praznika.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad