Sarajlije o nazivu ulice po Schumacheru: “On je prijatelj BiH, to je zaslužio”

Vijesti 31. maj 202216:53 > 16:53 1 komentar
F.Z./N1

Nakon što je jučer Skupština Kantona Sarajevo donijela odluku da se na području sarajevske općine Novi Grad u naselju Dobrinja, A transverzala nazove po Michaelu Schumacheru, u čast ovog istaknutog humanitarca i počasnog građanina Sarajeva, posjetili smo to područje i razgovarali sa građanima o toj ideji.

Svjesni da djela Michaela Schumchera Sarajevo ne zaboravlja, većina građana s kojima smo razgovarali, kazali su da je naziv ulice po njemu jedan od najboljih načina da mu se ovaj grad zahvali.

“Prijedlog je na svom mjestu jer znamo svi da je on dolazio u Sarajevo neposredno poslije rata i to dva puta. Obilazio je djecu i on je prijatelj Bosne i Hercegovine, oboljele djece, tako da je najmanje što se moglo uraditi upravo nazvati ulicu po njemu”, mišljenja je građanin kojeg smo zatekli u šetnji tim područjem.

Novi nazivi ulica u Sarajevu: Po generalu Alagiću, Schumacheru…

Njegov nešto mlađi sugrađanin također je zadovoljan prijedlogom upravo zbog, kako je rekao, njegove posjete Sarajevu koja je u tom periodu nakon rata bila posebno značajna.

Mnogi građani koje smo sreli pohvalili su odluku navodeći da je Schumacher dobar čovjek, sportista i humanista te da zaslužuje odavanje počasti na ovakav način u gradu u koji je rado dolazio.

Međutim, bilo je i nešto drugačijih mišljenja.

“Treba čovjek razmisliti o tome. Čovjek je ok, ali možda ima i nekih drugih naših sugrađana, prečih po kojima bismo trebali dati naziv ovoj ulici, ali eto nije ni to loša ideja”, poručila je jedna sugrađanka.

Podsjetimo da je početkom ove godine, Schumacher dobio i mural, također na području Dobrinje.

Oslikali su ga sarajevski umjetnici Benjamin Čengić, Vedran Poričanin, Emir Mušić i Rijad Hadžić.

Sedmostruki svjetski prvak u Formuli 1 u glavni grad Bosne i Hercegovine prvi put je došao 1996. godine, a zatim i u decembru naredne godine.

Schumacher je tada stigao u organizaciji asocijacija Hope 87 i UNICEF kako bi posjetio u ratu ranjenu djecu u bolnici na Koševu. Cilj njegove posjete bio je dio UNESCO-ovog projekta prikupljanja novca za specijaliziranu bolnicu za sarajevsku djecu, žrtve granatiranja i mina.

Schumacher je nakon rata u Bosni i Hercegovini plaćao liječenje i proteze djeci koja su ostala bez nogu i ruku, čime je za sva vremena stekao simpatije Bosanaca i Hercegovaca.

Kao specijalni ambasador UNESCO-a donirao je značajna sredstva za projekte u Sarajevu.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare