Šatorović: 260.000 radnika prima platu od 650 KM, donesite zakon

Vijesti 01. maj 202112:32
Predsjendik SSSBiH Selvedin Šatorović
N1

Selvedin Šatorović, predsjednik Saveza samostalnih sindikata BiH, kazao je kako traže od vlasti u FBiH da konačno donesu zakon kojim će najniža plata u FBiH iznositi 1.000 KM. Podsjetio je kako 90.000 radnika u FBiH prima platu 450 KM,a oko 260.000 radnika platu u iznosu od 650 KM. Riječ je o radnicima realnog sektora.

Istako je da je FBiH je jedini dio Evrope gdje ne postoji propis o najnižoj plati.

“To se desilo otkazom Općeg koletikvog ugovora iz 2018. koji je jednostrano otkazalo Udruženje poslodavaca. Vlada FBiH preuzela je na sebe da će ona to raditi u saradnji s Ekonomsko-socijalnim vijeće. Već tri godine nije ispunila tu obavezu. SSSBiH se obratio zastupnicima, predstavnicima u oba doma PSFBiH, kao odgovornim ljudima koji su direknto birani na listama političkih partija. Onima koji će opet doći za godinu i po u naše gradove i preduzeća i ustanove i t ražiti da još jednom im damo glas. Naravnom uz obećanja da će nakon izbora se potruditi da sva zakonska rješenja koja će unaprijediti životni standard građana i radnika biti donesena. Mi ćemo ih tada pitati šta su uradili”, kazao je Šatorović.

Finansijskih sredstava ima

Istakao je kako su tekst zakona o minimalnoj plati prilagodili trenutnoj epidemiološkoj situaciji ne odustajući od zahtjeva da minimalna plata bude 1.000 KM u neto iznosu. Dodao je kako je i “hajka nastala” jer su definirali i bruto iznos plate u iznosu od 1.532 KM.

“Često kažu da je to nerealan iznos. Mi tvrdimo da apsolutno nije. Pokazalo se da finansijskih sredstava ima da ih treba samo preusmjeriti na drugačiji, pošteniji način. Ne trebaju nam zaduženja u smislu isplate plata preglomaznoj neefikasnoj javnoj upravi. Da sredstva koja se isplaćuju za prevoz javnim službenicima i namještnicma, a oni rade od kuće da smanje broj savjetnika, ne isplaćuju. Tako možemo uštediti ogromna sredstva za povećanje plata u javnom sektoru”, kazao je Šatorović.

Poruka vlastima

“Gospodo političari, počnite raditi konkretne stvari za radnike s najnižim primanjima, za radnike u industriji koji stvaraju novu vrijednosti. Prestanite im deklarativno davati podršku”.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad