Schmidt o “ohlađivanju” Čovića i Dodika: Otkrio hoće li koristiti bonske ovlasti

Vijesti 03. apr 202422:01 1 komentar
Dnevni.ba

"Ovo nije vrijeme Carla Bildta i drugih visokih predstavnika. Ako me pitate da li ću isključiti nekoga iz procesa - to neću uraditi", jasno je u Pressingu na N1 poručio visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini Christian Schmidt.

Schmidt je ustakao kako su “stvari ozbiljne” u BiH i da, ukoliko se to ne shvati, to neće biti dobro za neke ljude.

Visoki predstavnik je iskoristio priliku tokom gostovanja na N1 da pošalje poruku građanima BiH, posebno mladima, koje je pozvao da ostanu u zemlji i “daju svoj doprinos”.

“Dovodim Evropu vama tako da ne morate ići u Evropu“, zaključio je Schmidt.

Imate ogromne ovlasti da uklanjate i zabranjujete djelovanje političarima. Zašto ne smjenite Dodika?

Msilim da imamo političare koji imaju svoje madate da služe, a ako to ne rade i prave greške, npr. dođu u situaciju da im se sudi, nije na meni onda, to je u tom slučaju odgovornost na lokalnim organima. Ovo nije vrijeme Carla Bildta i drugih visokih predstavnika. Ja bih radije da mi budemo u vremenu gdje radimo putem dijalog. Ako me pitate da li ću isključiti nekoga iz procesa – to neću uraditi. Imam bonske ovlasti, ali nije adekvatno da ih koristim za takve stvari. Bolje je sjesti i doći do nekog rješenja umjesto otpuštanja. Ne vidim mogućnosti da to uradim putem bonskih ovlasti.

Vidite li vi sa ovim sankcijama jasniji i direktniji pritiska na Dodika da se urazumi ili da će biti na neki način “uklonjen” sa političke scene?

Ako sagledamo situaciju o kojoj slušamo, o zatvorenim računima u banci i drugim problemima, vidim da postoje ljudi u Bosni i Hercegovini, pogotovo u Republici Srpskoj, koji se suočavaju sa ozbiljnim problemom. Ja bih sugerisao da se vratimo na prodejtonsko ponašanje, da se poštuju odluke i da se olakša situacija. Sve se svodi na novac. Vidim da sada postoji problem sa finansiranjem za neke ljude. Dakle, bolje bi bilo da razmišljamo o tome šta možemo učiniti da se ovo ne ponavlja u budućnosti. Mislim da je ovo vrlo jasan pokazatelj da su stvari ozbiljne. Stvar je ozbiljna i u očima međunarodne zajednice. Ukoliko se to ne shvati – neće biti dobro za neke ljude.

Kako “neće biti dobro” za njih? Postoji li opasnost da u ličnom očaju Dodik povuče sve u ambis?

Ne, ne… Izazov (za Dodika) je kako doći do računa doći i šta će Sud odlučiti. Ne vidim da ćemo doći u situaciju da je jedan entitet sprema na nešto. Ako Dodik ima problem to je izazov za njega, ali ne i za RS. Bolje da on razmisli kako da se postavi prema sopstvenom narodu. Sve što radim, uključujući i neke kontakete koje imam sutra, radim da ohladim situaciju. Sutra ću se sastati sa Vučićem i nekim drugim iz vjerskih zajednica – tu trebamo kao Evropljani sjeti. Sutra dolazi i Orban u Sarajevo, pa onda u Banjaluku, i sa njim razgovaram.

Orban je Dodikov prijatelj?

Ponekad je savjet prijatelja važniji nego od nekoga na koga se ne oslanjate.

Pitate ćete i patrijarha da “ohladi” Dodika?

To nije planirano za sutra, ali ne bih isključio.

Hoćete li ići kod Plenkovića da on “ohladi” Čovića?

Mislim da Plenkoviću treba više vremena za kampanju nego da se sreće sa mnom. On je dobar Evropljanin. Ne znam gdje ide i šta radi, ali Hrvatska je od velike pomoći za BiH na njenom putu ka EU.

Šta se dešava sa Čovićem, kritikovao je vašu posljednju odluku? Usprotivio se Amerikancima?

Nisam baš siguran kakva je kritika sa njegove strane, da li sam uradio previše ili premalo? Kao što sam već rekao da sam razgovara s njim prije nekoliko sedmica, pričali smo o izboru člana Predsjedništva. Rekao sam mu da je to nešto što trebate sami uraditi.

Vidimo vrlo ozbiljne razlike u pristupu SAD-a i EU, posebno nakon vaše posljednje odluke? U čije ime vas je kritikovala Evropska komisija?

Ja ću o tome pisati u mojim memoarima za 25 godina. Odlučivanje u Briselu je komplikovanije nego u Vašingtonu, jer ima ih 27. Međutim ne postoji suštinska razlika između EU i mene. Kakva je budućnost BiH i moje pozicije, radimo li zajedno da pomognemo ovoj zemlji da krene dalje… samo su neka od pitanja. Amerikanci daju jasnu podršku, ali je na tom sjedištu i EU. U ovom trenutku ja bih dozvolio Amerikancima da sjednu pored mene.

Smije li ova zemlja biti ostavljena samo Evropskoj uniji?

Ako se radi o nekom pitanju secesije ili raspada zemlje onda se tu radi o Daytonu (znači direktna je odgovornost SAD-a), ova zemlja je nastala na groznim iskustvima, krvoprolićima… Ako ova zemlka postane članica EU ja onda ne bih imao više brige u vezi sa tim. Ukoliko to ne bude slučaj smatram da je moja odgovornost, ali i članica PIC-a, da se pobrinemo da se ne vratimo u prošlost. Tada ću sjesti u bilo koju stolicu na tom poslu.

Vi ste u septembru kazali da bi odlazak OHR-a i stranih sudija moglo vrati BiH u konflikt, mislite li isto danas?

Ako se to dogodi suviše rano – da, ali do toga neće doći. Oni koji kažu moramo poslati strance vani pogrešno shvataju situaciju, to je 19. vijek. Mi moramo raditi zajedno jer u EU stalno neki “stranci” donose odluke. EU je uzmi i daj, mi moramo dati doprinos, ali dobijamo sigurnost i podršku. Morate poštovati pravila Unije. Dodik bi, kada bi BiH bila u EU, na poziv da se protjeraju stranci naišao na podsmijeh cijele Evrope.

Da li mi svjedočimo sukobu interesa Rusije i Amerike na tlu BiH?

Ne, ali ne možemo od BiH kreirati područje za borbe drugih sila. Do sada upravljamo situacijom. Saradnja sa Rusijom, ali ne na uštrub građana.

Kako mislite “saradnja” sa Rusijom?

Treba biti saradnje između nas.

Da li je ovo pravi momenat da Zapad jasno pokaže Istoku, Rusiji i Kinu, ko je glavni u BiH?

Ne, ali je vrijem reći ljudima u BiH da ukoliko žele da je Zapad s njima. Političar iz BiH također trebaju da daju doprinos. Potreba je neka vrsta razuvjeravanja.

Vaša poruka građanima BiH?

Ko god živi u BiH, bez obzira gdje se nalazi, svi smo mi u sitom čamcu i moramo ići zajedno u EU. Rekao bih da svi mi zajedno moramo uputiti određe zahtjeve političarima da djeluju ka EU i da rade da ne čekamo godinama na ulazak. Uputio bih apel mladim ljudima – mi dovodim Evropu vama tako da ne morate ići u Evropu. Molim vas dajte svoj doprinos razvoju zemlje, vi ste važni. Morate se boriti da se pokrenu stvari, da izbori budu pošteni i fer. Prilično sam siguran da će birači i građani biti zadovoljni mojom odlukom. Želim se svima zahvaliti na datom povjerenju i prilici da im služim.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare