SDP: Novi poreski zakoni dodatni udar na džepove građana

Vijesti 18. nov 202109:58 > 10:003 komentara
Izvor: SDP BiH

Socijaldemokratska partija BiH (SDPBiH) smatra da Zakon o porezu na dohodak i Zakon o doprinosima predstavljaju samo novi udar na novčanike građana i apsolutno su neprihvatljivi u formi i rješenjima koja su predložena.

“Već po prvim reakcijama stručne i zainteresirane javnosti jasno je da se radi o predatorskim i prevarantskim zakonima vlasti koji imaju samo jedan cilj, a to je da se osigura stabilan novčanik bahatoj politici Vlade FBiH direktno preko leđa ionako iscrpljenih radnika”, navode iz SDPBiH.

Klubovi SDPBiH u oba doma Parlamenta FBiH će, kako se ističe, kao i uvijek do sada, biti aktivni sudionik i ponuditi bolja rješenja kroz amandmane, a za koja su uvjereni da će istinski omogućiti povećanje plata radnicima i rasterećenje privrednika, što sa Vladinim zakonima uopšte nije slučaj.

“I dalje smatramo kako je nužno da predmetne zakone prati usvajanje i zakona o minimalnoj plati koji je predložen od sindikata, a podržan od gotovo svih političkih subjekata. Uostalom, Vladu i Parlament FBiH na to obavezuje i usvojeni zaključak iz 2019. godine kojeg su tada predložili SDP i SBB, a koji imperativno nalaže da Zakon o minimalnoj plati mora biti dio seta poreskih zakona i usvojen u istom paketu”, dodaju iz SDP-a.

SDPBiH je u interesu poboljšanja životnih uslova radnika odustao od svog prijedloga zakona o minimalnoj plati čime je jasno pokazao da im, kako navode, prioritet nisu politički poeni nego istinsko povećanje sramotno male minimalne plate od 406 KM, saopćeno je iz SDP-a BiH.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Komentari

Vaš komentar