SDP oštro o Zahiragiću: Politički diletant, cilj mu je odbrana Izetbegovića

Vijesti 13. mar 202313:50 0 komentara
F.Z./N1, SDP BiH/Montaža N1

Socijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine (SDP BiH) saopćila je da oštro osuđuje govor mržnje zastupnika SDA u Skupštini Kantona Sarajevo Harisa Zahiragića i daje punu podršku Mirsadu Čamdžiću, potpredsjedniku Naše stranke.

“Iako nas ne čudi od koga dolazi ovaj govor mržnje, jer pomenutnom zastupniku nije prvi put da vrijeđa i etiketira svoje političke protivnike, očigledno je da je mlađahni političar sada zaista pretjerao. Upotrijebiti izraz ‘balija’, isti onaj izraz koji je u protekloj agresiji na Bosnu i Hercegovinu korišten kao pridjev za hiljade pobijenih nedužnih Bošnjaka, nečuveno je i prevazilazi sve civilizacijske vrijednosti koje se koriste u bh. politici”, naveli su iz SDP-a.

Kažu da su očekivali da će se Zahiragić izviniti Čamdžiću.

“Umjesto toga, on je svojim pokušajem opravdanja svoje, kako on tvrdi, nespretne izjave, postigao potpuni kontraefekat i na taj način još jednom dokazao da se radi o klasičnom političkom diletantu, čiji je jedini politički cilj, ne odbrana SDA, nego odbrana bračnog para Izetbegović”, navode iz SDP-a.

Podsjetili su kako je nedavno novoimenovani potpredsjednik Federacije BiH Igor Stojanović praktično politički linčovan zbog njegove izjave o tome kako je za SDA bitnija džamija od države,te da je to  što je od SDA i njenih botova vješto spinovano kao islamofobija.

“Iako je Stojanović ponovo pojasnio o čemu se radi i da to nije bilo upućeno Islamskoj zajednici u BiH, nego predsjedniku SDA Bakiru Izetbegoviću, IZ BiH i SDA su promptno optužili Stojanovića za islamofobiju. Zanimljivo je da sada, iz samo njima poznatih razloga, šute, iako se radi o drastično većoj uvredi za sve Bošnjake. Pozivamo SDA da se ogradi i javno osudi izjavu Harisa Zahiragića ili da prestanu stalno moralizirati o tome kako oni jedini imaju pravo odbrane Bošnjaka, jer ovakve izjave su daleko od toga”, poručili su iz SDP-a.

Podsjetimo, Zahiragić je u tvitu Mirsada Čamdžića iz Naše stranke nazvao “psetom balijskim” nakon što je on kritikovao SDA.

Čamdžić kritikovao SDA, Zahiragić ga uvrijedio

Nakon toga su se oglasili iz Naše stranke pozivajući sve političke subjekte na javnu osudu Zahiragićevog govora mržnje.

Oglasio se i Zahiragić koji je poručio da je tvit bio nespretan, ali da tu nema dehumanizacije. Međutim, još nema zvanične reakcije SDA, stranke iz koje dolazi Zahiragić.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!