SDP: Pozivamo sve političke faktore da prihvate odluku visokog predstavnika

Vijesti 26. mar 202419:00 0 komentara
F.Z./N1

Socijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine (SDPBiH) pozvala je sve političke činitelje da prihvate odluku visokog predstavnika kao pozitivan iskorak, te da "zajedno radimo na svim drugim pitanjima, čije rješavanje je nužno za pristupanje Bosne i Hercegovine Evropskoj uniji".

SDPBiH smatra da je zaštita integriteta izbornog procesa jedan od ključnih koraka zaštite demokratskog sistema.

Istovremeno, potcrtava kako jedan od temeljnih demokratskih principa jeste da građani biraju i mogu biti birani na ravnopravnim osnovama, bez intervencija i manipulacija njihovom voljom.

– Nažalost, malverzacijama i zloupotrebama izbornog procesa i falsifikovanju volje glasača smo svjedočili na svim izborima, u sve većem intenzitetu iz izbornog ciklusa u izborni ciklus. Iako ostaje žaljenje što paket integriteta nije usvojen od domaćih aktera, uvođenje savremenih tehnologija je ipak značajan iskorak koji se mora pozdraviti – saopćeno je iz SDP-a BiH.

Iz ove partije napominju kako su u pregovorima oko izmjena Izbornog zakona BiH, SDPBiH i stranke ‘Trojke’ nastupale posvećeno i iskreno, nudeći rješenja i tražeći kompromis, potcrtavajući da će tako nastaviti da djeluju i u svim daljim procesima.

– Sigurni smo da će uvođenje izbornih tehnologija vratiti povjerenje građana u izborni proces. Presudno je važno je da nastavkom zajedničkog rada na kreiranju sigurnog, stabilnog i razvijenog društva, činitelji političkog poretka vrate povjerenje građana u domaće političke strukture – navodi se u saopćenju.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!