“Sendvič protest” u Banjaluci: Gradonačelnik protiv odluke Ustavnog suda

Vijesti 13. apr 202322:21 3 komentara

Jutarnji „sendvič protest“ u Banjaluci. Građani, zaposleni u Gradskoj upravi i gradonačelnik spriječili su izvršenje presude Ustavnog suda Bosne i Hercegovine, po kojoj je atraktivno zemljište u srcu grada pripalo „Autoprevozu“.

Jutarnja gužva na parkingu, ali ne zbog automobila, nego zbog građana i njihovih očekivanja.

„Očekujem da se riješi u korist grada.“

„Mi smo došli ovdje da pokažemo da grad Banjaluka ima svoj autoritet.“

„U pravu je Gradska uprava, ovo je zamijenjeno za ono dole, za predgrađe.“

Ali, nisu tu samo građani, penzioneri, ima i zaposlenih u Gradskoj upravi na pauzi.

Umjesto na pola sata zaposleni u Gradskoj upravi danas su na pauzi od sat vremena i to po odluci gradonačelnika Banjaluke kako bi mogli izaći na protest i na, kako bi on rekao, odbranu Stare autobuske stanice, lokacije koja je, prema presudi Ustavnog suda Bosne i Hercegovine, pripala Autoprevozu.

I baš zbog toga u Banjaluci „sendvič protest“ kako su pojedini nazvali po mnogo čemu neobičan događaj na koji je gradonačelnik, iako sa zakašnjenjem, stigao raspoložen.

„Ajmo ljudi jest bolan, pauza je pauza je. Ajmo malo podrške”, kazao je Draško Stanivuković, gradonačelnik Banjaluke.

Kratak predah, obraćanje i poruka Ustavnom sudu Bosne i Hercegovine koji je poništio presudu Višeg privrednog suda u korist grada i potvrdio presudu Okružnog privrednog suda po kojem grad nema pravo na atraktivno zemljište u centru..

„Doviđenja. Ono što treba da znate, da su sudovi Republike Srpske, hvala im, rekli da je ovo naše. Sud BiH rekao nije ovo jel, i sad će ovo, ova Vidovdanska ulica, muzej da bude od Autoprevoza, i gledajte sad ovo, Autoprevoz odluči da proda nekom drugom ko nije naš. I onda ovo više nije srpsko nego je ne znam ni ja čije, e pa ne ide baš tako”, rekao je Stanivuković.

Pravosnažna presuda u slučaju Stare autobuske će se sprovesti ukoliko Autoprevoz odustane od spora teškog 12 miliona maraka u vezi sa zemljištem Muzeja savremene umjetnosti, spomenika banjalučkim zvjezdicama i Krašovog parkinga.

„Samo nam još nedostaje da Autoprevoz uzme muzej i uzme spomenik „12 beba“ i proda tamo nekim Bošnjacima, muslimanima ili kome u Federaciji pa da ispadne da su nacionalna blaga nisu od Republike Srpske nego nekim drugima pripadaju”, ističe gradonačelnik Banjaluke.

Istovremeno na drugom kraju parkinga, u tišini – sudski izvršioci i predstavnici Autoprevoza. Pred kameru nisu htjeli, a i od izvršenja presude su ubrzo odustali, navodno, jer je geometar povrijedio nogu, a policija je počela sa legitimacijom prisutnih na protestu koji nije ranije najavljen. U tom postupku, interesantno, izbjegavali su gradonačelnika.

„Ovo je višegodišnji spor koji je nastao greškom, nemarom ili svjesnim činjenjem nekoga iz Gradske uprave prije više desetina godina ili nekoliko godina, kada je nestao taj original ugovor, famozni i kada se zapravo ne zna šta se ovdje uopšte dogovorilo”, kaže novinar Elvir Padalović.

I dok se konačan epilog čeka, mnogi poput banjalučkog advokata primjećuju.

„Otvoriš nelegalne terene, a onda sutra braniš provođenje sudske odluke.“

I baš na gradnji kompleksa za „Srpska open“ mnogi su vidjeli simbiozu između Dodika i Stanivukovića sve sličniju retoriku, pa i u pogledu Ustavnog suda, a promjenu kod gradonačelnika primjetio i sam Dodik.

„Da se ne bih bavio patetikom, gledam kako gradonačelnik govori, fino i saborno, i onda mislim kako je dobro da je gradonačelnik, inače da nije, on bi visio po ovim ogradama ovdje”, rekao je predsjednik RS Milorad Dodik.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare