Šest žena je ubijeno od početka godine, zaštitne mjere konfuzne i neefikasne: Zašto se sporo radi na izmjenama Krivičnog zakona?

Vijesti 23. nov 202311:02 0 komentara

Jučer je počela kampanja 16 dana aktivizma protiv nasilja nad ženama i femicida. Od početka godine počinjeno je šest ubistava žena u BiH i pet pokušaja ubistava.

Gošće Novog dana su Diana Šehić iz Udruženja Prava na sve i profesorica Amila Ždralović sa Pravnog fakulteta Univerziteta u Sarajevu.

Govoreći o Alternativnom izvještaju organizacija civilnog društva o provedbi Konvencije o eliminaciji svih oblika diskriminacije žena, Šehić je kazala da je on nastao od četvorogodišnjeg izvještaja o pravima žena u BiH.

“Učestvovale su aktivistice iz cijele BiH i mi smo prilikom izrade izvejštaja koristile sve prepoznate standarde koje država mora da ispuni kako bi osigurala nediskirminaciju žena. Od zabrane diskriminacije žena u oblasti politike i javnog djelovanja, pristupa zdravlja, zabrana trgovine ženama i naravno, zabrana rodno-zasnovanog nasilja. U svjetlu 16 dana aktivizma, današnja konferencija će biti fokusirana na probelm rodno-zasnovanog nasilja, jer je to u ovom trenutku gorući problem u našoj državi”, kazala je.

Ždralović podsjeća da žene upozoravaju već duže vremena, te da su i prije godinu dana tražile reformu krivičnog zakonodavstva i da se definicija femicida uvrsti u zakon.

“To nam je obaveza prema Istanbulskoj konvenciji. To nije nešto što mi možemo ili ne moramo da uradimo. Više ne želim ni da objašnjavam zašto je to važno, nego je nešto što moramo da uradimo”, kazala je.

Šehić ističe da je nužna promjena zakona.

“Prije svega, neophodno je pristupiti promjeni Krivičnog zakona i Krivičnog procesnog zakona. To je nešto na čemu mi insistiramo iz nevladinog sektora već duže vrijeme. Uspostavljena je radna grupa koja je počela da radi na izmjenama Krivičnog zakona. Taj proces je stao negdje pred izbore, mi smo se jedva uspjeli uključiti na samo kraju rada te grupe i da damo svoj doprinos, jer naša želja i namjera je da budemo partneri institucijama vlasti kada se bilo šta radi na unapređenmju zakonodavstva”, kazala je i dodala:

“Neformalne informacije imamo da ili je uspostavljena nova radna grupa ili je to ona stara, koja opet radi. Po našem saznanju tu nema nikoga iz akademske zajednice, da tu nema ni tužioca. Da li je formirana nova radna grupa ili je nastavila stara da radi, ne znamo. To nije dovoljno. Mora se raditi jedan paket zakona ako želimo ozbiljno riješiti problem femicida. Ako mijenjamo Krivčni zakon moramo mijenjati i Krivični procesni zakon, jer ako se napravi izmjena zakona, kako će se ona implementirati na terenu.”

Komentarišući činjenicu da je počinitelj jednog femicida imao zabranu prilaska ženi, ali ne i djetetu, Ždralović je kazala da je istražvanje pokazalo da nešto u proceduri ne valja.

“I ono što je predviđeno zakonom veoma često ne funkcioniše u stvarnosti, kao što su određene zaštitne mjere”, dodala je.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!