Sezonska gripa uzima maha: Čekaonice pune, građani nezadovoljni

Vijesti 04. dec 202217:17
Izvor: N1

Kovid smo zaboravili, ali nije potpuno iščezao. Međutim, sezonska gripa uzela je maha. Čekaonice zdravstvenih ustanova ponovo pune, građani nezadovoljni.

Vakcina protiv sezonske gripe ima dovoljno, a proces imunizacije počeo je već početkom novembra. Međutim, nedostatak stručnog kadra, djelimično prouzrokovan trenutnim odsustvom sa radnog mjesta, a dijelom zbog odlaska iz države, rezultira gužvama u redovima za preglede, zbog čega, građani nerijetko, negoduju. Tome ne ide u prilog ni specijalizacija školske medicine koja je prije nekoliko godina ukinuta.

“Mi ćemo svakako prema resornom ministarstvu zdravstva uputiti jedan kompletan elaborat, vezan za to da se ta specijalizacija ponovo vrati. Što se tiče pedijatrije, mislim da će se narednih dana situacija organizacijski malo poboljšati”, kaže za N1 Ademir Spahić, koordinator za proces vakcinacije u KS.

Ovom problemu pogoduju i zakonske manjkavosti Uredbe za zapošljavanje u KS.

“Imate cijeli taj konglomerat, svih tih administrativnih procedura. Onda postoje ta bodovanja koja baš ne idu na ruku zdravstvenim radnicima”, dodaje Spahić.

Zbog nerijetkih gužvi u domovima zdravlja, zdravstvenu pomoć pacijenti traže, uglavnom, u Službama hitne pomoći.

Sve je pod kontrolom, međutim, opreza, čini se, nikad dosta. Veći broj intervencija bilježi i Hitna pomoć KS, posebno u večernjim terminima, a radi se, uglavnom, o djeci.

“Bilježimo i po 50-oro djece koja se javljaju sa simptomima, bilo viroza, u zadnje vrijeme povećan je i broj djece sa gnojnim anginama. Dakle, svi pacijenti koji boluju od neke hronične bolesti su u riziku od razvoja sezonske gripe”, kaže Rialda Blažević, specijalista urgentne medicine.

Slučajeve sezonske gripe registruju i zdravstvene ustanove u Republici Srpskoj. Dobra vijest je što ne izaziva teške kliničke slike.

“Većina pacijenata završi kod nas na simptomatskoj terapiji, čak i hronične bolesnike, uglavnom zbrinjavamo na primarnom nivou”, dodaje Gordana Marić, doktor porodične medicine u Banjaluci.

No, šta je s kovidom? Medicinski stručnjaki saglasni da je ovo njegov kraj, a dostupnim testovima lako se može utvrditi razlika između ova dva virusa.

“Prvi put u zadnjoj sedmici bilježimo nula slučajeva. Prije toga nekih pet. Ovo je nekakav kraj kovida. Očekujemo da se i proglasi kraj pandemije”, ističe Andrea Jurić, Zavod za javno zdravstvo ZHK-a.

Nadati se da će i zaista biti tako, s obzirom na to da, istovremeno, Kina bilježi rekordan broj zaraženih.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Komentari

Vaš komentar