Sindikat KS: Povući ćemo kadar iz COVID ambulanti i procesa vakcinacije

Vijesti 04. jun 202119:12 0 komentara

Postignut je napredak u pregovorima o potpisivanju granskog kolektivnog ugovora iz oblasti zdravsta u Kantonu Sarajevo. No, konačni dogovor još nije postignut. A pregovori se nastavljaju. Iz Sindikata najavljuju i drastične mjere.

Zdravstveni radnici su izrevoltirani. Ukoliko do potpisivanja kolektivnog ugovora uskoro ne dođe, biće primorani smanjiti svakodnevne radne obaveze.

“Sve ono što ne ugrožava život i zdravlje direktno. Znači vjerovatno ćemo povući kadar sa trijaža. Sa COVID kontenjera, COVID ambulanti. Možda čak iz procesa vakcinacije”, poručuje Jasmin Avdović, Sindikat zaposlenih u zdravstvu KS.

“Mi smo rekli da ćemo raditi minimalno 80% svojih radnih svakodnevnih zadataka. Da ne trpe ljudi koji nas finansiraju, plaćaju – građani. I to je zloupotrijebila izvršna vlast”, dodaje Edo Selimić, Sindikat zdravstvenih radnika KS.

Ono što traže je izjednačavanje koeficijenata za izračun visine plata. Zahtjevaju i izdvajanje više od 6,5 miliona maraka. Kako bi se zatvorila finansijska konstrukcija za granski kolektivni ugovor.

“Za ono što oni traže sa finansijske strane još nije iskalkulisano koliko je potrebno novaca. Dakle sigurno se radi o nekoj cifri koja prelazi 4 miliona. Ne mogu vam tačno reći. Da je to tačno 6,5 miliona”, navodi Haris Vranić, Ministar zdravstva Kantona Sarajevo.

Nakon gotovo dvije godine štrajka, i dvije i po godine pregovora o kolektivnom ugovoru, zdravstveni radnici ne isključuju ni izlazak na proteste.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!