Sjednica NSRS: Malo o sadašnjoj krizi, a malo više o istoriji i paralelama

Vijesti 06. jun 202321:56 0 komentara

Nakon gotovo četiri mjeseca održana je redovna sjednica Narodne skupštine Republike Srpske. Prva tačka o kojoj se raspravljalo – Rezolucija o zaštiti Srba na Kosovu. A u raspravi o istoriji, međusobnim optužbama vlasti i opozicije, ali i nepoznavanju materije o kojoj raspravljaju.

Iza njih je šest posebnih, a ispred tek treća redovna sjednica. Po mnogima saziv Narodne skupštine, tek je na početku rada, a već se ocjenjuje kao jedan od najsporijih. Spora je bila diskusija o Rezoluciji o zaštiti Srba na Kosovu koja je stigla na prijedlog predsjednika Narodne skupštine koji u uvodnoj riječi malo o sadašnjoj krizi, a malo više o istoriji i paralelama.

“Kada se navodi kosovska bitka u vrijeme kada su Turci osvojili Kosovo i vrijeme zuluma janjičara i zločina možemo da izvedemo zaključak da sem međunarodnih pripadnika turskih snaga koji se raspoređuju na Kosovu na Kosovu zapravo ne postoje pripadnici turskog naroda, ali postoje srpskog, bez obzira na tu ogromnu silu koja je u to vrijeme okupiralo Kosovo”, kazao je Nenad Stevandić, predsjednik NSRS.

I zbog toga je, tvrdi Stevandić nužno jedinstvo, posebno, ocjenjuje, u vrijeme geopolitičkih promjena koje ne idu na ruku liderima u Prištini. Ipak, prema ocijeni dijela opozcije, o Kosovu se u Narodnoj skupštini raspravlja zbog ruke u Savjetu Evrope u kojem je Kosovo dobilo podršku Bosne i Hercegovine, a ona packu Beograda.

“Nema govora o tome da je ova sjednica i ovaj dokument koji je predložio predsjednik NSRS ima ikakve veze i sa pranjem i da se mi peremo od packi koje smo dobili od Beograda, jer smo glasali kako smo glasali”, kazao je Srđan Mazalica, SNSD.

I tako je vlast opoziciji samo uzvratila optužbe. Pitanje Kosova i Metohije zainteresovalo je poslanike pa je rasprava trajala najveći dio dana, a količina istorijskih lekcija zbunila je pojedine.

“Mi smo znači imali Briselski sporazum 1913. gdje su se Albanci sa Kosova, rukovodstvo Albanaca tzv. Republike Kosovo obavezalo na formiranje Zajednice srpskih opština. Od dana današnjeg to je 10 godina prošlo ni jednim gestom ljudi nisu pokazali da imaju zelju da ispune tu međunarodnu obavezu”, kaže Spomenka Stevanović, DEMOS.

“Dodikov zakon o kleveti replika Vučićevog kojeg je donio za vrijeme Miloševića”

Pa zato Stevanović, poslanica iz redova vladajućih, iako tvrdi da ne priznaje jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova posjeća na obaveze koje imaju države.

“Povelja Ujedinjenih nacija govori da je obaveza država da ispunjavaju svoje obaveze”, dodaje.

Kako god, tema je toliko bila inspirativna da su se neki prisjetili i stihova Alekse Šantića ne bi li naglasili važnost Kosova i Metohije za sve Srbe.

“Ne plačem samo s bolom svog srca rad zemlje ove uboge i gole, mene sve rane moga roda bole i moja duša s njim pati i grca i svuda gdje je srpska duša koja, tamo je otadžbina moja, moj dom i moje rođeno ognjište”, kazala je Maja Dragojević Stojić, SDS.

Između citiranja stihova, istorijskih osvrta i zbunjujućih diskusija čuli su se i glasovi pojedinih opozicionara o malom dometu rezolucije. Najglasniji, gotovo po pravilu – Nebojša Vukanović.

“Srbende što ne kupite stan na Zvečanu i Zubinu Potoku, što ste svi navalili u Beograd na vodi kumim vas bogom. Ova balavurdija možda ste vi na Senjak i na Dedinje, možda. Kad ima sad u vladajućoj većini 20 miliona evra garantujem stanova i garaža, što ne odoste na Zubin Potok”, ističe Vukanović.

Stevandić: Treba pričekati novi raspored snaga u svijetu, moramo biti pametni

I zato, optužbe za populizam, koji primjećuju i pojedini novinari koji su pratili raspravu.

“Nažalost već u samom nazivu rezolucije mi vidimo jedan takav primjer gdje se ne spominje metohija, kada kažemo Kosovo mislimo na tzv. Nezavisnu državu, čuli smo i da je predsjednik spomenuo predsjednicu Kosova Osmani, dakle jedan čist populizam”, smatra novinar Aleksandar Stojanović.

Sa upitnim efektima, jer pitanje je snage rezolucije koja nije obavezujući akt, a koja će doći sa zaključcima u kojima vladajući traže osudu za kosovske Albance i njihove postupke i u institucijama Bosne i Hercegovine. Rezoluciju planiraju poslati i međunarodnim adresama od kojih i vlast i opozicija očekuju demonstaciju poruka kosovskim albancima da je svaki oblik represije apsolutno neprihvatljiv.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!