Slatke muke SNSD-a u Republici Srpskoj (VIDEO)

Vijesti 28. nov 202218:54 1 komentar

Slatke muke SNSD-a u Republici Srpskoj. Ova stranka formiraće novu Vladu sa čak sedam koalicionih partnera. Odmah na početku imaće dvotrećinsku podršku i komotnu poziciju za lak odgovor na sve ucjene starih ili novih partnera u entitetskoj vlasti.

Prioriteti vs veliki apetiti

Široka – takva će biti koalicija koja će činiti novu Vladu Republike Srpske. Na nastavku konsultacija mandatar neobično smrknut. Socijalisti o starim neispunjenim politikama – reformi javne uprave i socijalnoj karti građana – kao prioritetima nove vlade, ali i velikim apetitima.

“Mi danas nismo listirali resore, nikakve, logično je da SP može u sastavu nove Vlade da ima tri ministra. To je potpuno logično na bazi ukupnog rezultata i broja glasova koji smo osvojili, ali to ostaje kao pitanje oko kojeg ćemo nastaviti razgovor”, rekao je Petar Đokić, predsjednik SP-a.

Upitna fotelja Đokića?

Kao i o pitanju personalnih rješenja. Bude li se Dodik držao svoje da u novu vladu neće oni koji su u prethodna dva mandata bili ministri, biće upitna i fotelja Petra Đokića, lidera socijalista kojem bi ovo bio četvrti mandat u Vladi.

“Čuli ste gospodina Dodika, on je rekao jedan dio Vlade. Imajte u vidu tu rečenicu – jedan dio Vlade”, dodaje Đokić.

Moguće samo SNSD-ov? To bi značilo da resori unutrašnjih poslova, građevinarstva, pravde, i evropskih integracija dobiti nove šefove. Bez resora trgovine bi mogao ostati DEMOS, jer ga traži Pokret za državu, ali bi to trebalo biti kompenzovano dodjelom resora saobraćaja na čijem čelu bi ponovo mogao biti Nedeljko Čubrilović. Ipak, danas to ne potvrđuje. Resora bi koliko i socijalisti, ali u manjoj koaliciji.

“Eto vidite da sam u pravu bio. Da potpišemo odmah koliko socijalisti dobijaju. Sigurno, široka koalicija je mana, i ni u jednoj Vladi vi ne možete da postignete tu kompaktnost”, rekao je Nedeljko Čubrilović, predsjednik DEMOS-a.

Ali partner je Čubriloviću, ali i ostalima, prije svega SNSD. Zajedno sa dosadašnjim koalicionim partnerima SNSD-a uz nove-stare DNS i SPS i Pokret za državu dolazi se do računice da će novu Vladu Republike Srpske činiti čak osam političkih subjekata. Ona će u startu imati dvotrećinsku podršku 58 narodnih poslanika.

“Bara presušila, a krokodila puno”

Stvarni broj politički stranaka je i veći, jer su pojedini klubovi u Narodnoj skupštini nastali iz predizbornih koalicija – pa Pokret za državu čine četiri stranke, Klub Socijalističke partije dvije… Njihove velike apetite, politička analitičarka Tanja Topić ocjenjuje jednostavno.

“Bara je presušila, a krokodila je puno”, kazala je Tanja Topić, politička analitičarka.

U “bari” će posljednju imati najveći – SNSD. Jedini ucjenjivački potencijal njihovi partneri mogu da crpe u činjenici da je SNSD-u stalo da ima dvotrećinsku većinu, kaže Topić.

“I zbog eventualnih promjena ustava, ali isto tako i zbog protočnosti za korišćenje veta za zaštitu vitalnog nacionalnog interesa koji može potezati član Predsjedništva Bosne i Hercegovine”, dodaje.

“Slamka spasa”

Učešće u vlasti za mnoge političke stranke jedina je slamka spasa od potpunog raspada, a to saznanje dodatno im umanjuje kapacitet za omiljeni sport u domaćem političkom životu – ucjenjivanje. Upravo to navodi na zaključak da će svakako mnogi sa velikim apetitom na kraju ostati neuhranjeni, jer niko od njih ne može bez SNSD-a, a on može s bilo kim.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare