Šokantne tvrdnje Mladena Bosića: Milorad Dodik ima zaštitu Evropske unije

Vijesti 28. feb 202418:32 0 komentara

Mladen Bosić, bivši predsjednik SDS-a, a danas poslanik ove stranke u državnom parlamentu, u programu N1 iznio je pomalo šokantne tvrdnje kako institucije Evropske unije štite lidera SNSD-a i predsjednika entiteta Republika Srpska, Milorada Dodika, koji je inače na "crnim listama" SAD-a i Velike Britanije.

Bosić je svoje navode argumentovao tezom da “Dodik treba za rješavanje hrvatskih ciljeva” i zato međunarodni faktor, pod uticajem Hrvatske, “drži njegova leđa”.

Državni poslanik iz SDS-a je također zaključio da se Dodik nameće kao regionalni lider, sa ciljem da on predvodi ono što se naziva ‘srpski svet’, što “možemo vidjeti”, kako je dodao Bosić, po njegovoj posjeti Crnoj Gori i uticaju na izbore u Srbiji.

Potpredsjednik PDP-a Igor Crnadak u današnjem obraćanju javnosti izjavio je da ima informacije kako je SNSD spreman popustiti i prihvatiti prijedlog “Trojke” da sjedište Apelacionog vijeća bude u Istočnom Sarajevu?

To je stara Dodikova igra. Prvo sam se čudio kako je moguće da prolazi sva ta igra, u neku sam je ruku i podržavao jer je pravio budale od međunarodne zajednice, ali i od Bošnjaka, Hrvate tu ne bih stavio… i građana kojima priča tri priče istovremeno. Kaže da neće donijeti nijedan zakon dok se ne promijeni Zakon o VSTV-u, a poslije njegovi poslanici podrže nekoliko zakona. I onda on učini jasan prenos nadležnosti, a govorio je kako će vratiti.

Mladen Bosić (N1)

I dalje su strane sudije u Ustavnom sudu BiH?

To je već postao cirkus od politike. Ja ne znam kad se donose takvi zakoni u NSRS-u da li se Dodik smije jer zna da to neće biti provedeno. Dodik ima unutrašnj front u RS-u i situaciju u BiH gdje ima problem sa pravosuđem i tužbom zbog ne prihvatanja odluke Schmidta, a također ima i spoljašni pritisak. Mislim da dobro stoji na svim poljima jer se nameće kao regionalni lider, vidjeli ste ovaj odlazak u Crnu Goru. Ima direktno priznanje kako je utica na pokret Nestorovića (tokom posljednjih izbora u Srbiji), sve sa ciljem da on bude glavni lider onog što se naziva ‘srpski svet’. Ovo suđenje u Sarajevu ima potencijal da od Dodika napravi žrtvu i čini mi se da ide u ovom smjeru. A međunarodni faktor pod uticajem Hrvatske drži leđa Dodiku jer im on treba za rješavanje hrvatskih ciljeva. Na osnovu toga ima zaštitu institucija Evropske unije. Vidjeli ste njegov odlazak u Rusiju, Erdogan je sljedeća adresa i kada to gledate rekli bi da mu dobro ide.

Griješi li Republika Srpska što je Ustavni sud Bosne i Hercegovine ostavila bez sudija iz ovog entiteta?

To što nema sudija je dio paketa oko Ustavnog suda BiH. Bilo je jasno da se Ustavni sud BiH neće raspasti zato što nedostaju dvojica sudija iz RS-a. Bilo je obećanja da će se izvršiti pritisak i blokada institucija, da se neće donijeti nijedan zakon ukolioko se ne riješi pitanje Ustavnog. Nkaon toga, kao milion puta do sada, Dodik se nije ni okrenuo. Ja sam takvu političku igru vidio barem 15 puta.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!