Spremaju li se zaista čistke neradnika ili političkih neistomišljenika?

Vijesti 26. dec 202220:10 0 komentara

Najavljeno otpuštanje radnika u javnom sektoru Republike Srpske koji primaju platu, iako ne dolaze na posao, teško je sprovеsti u praksi, slažu se i poslodavci i sindikati. Ipak, da takvih ima priznaju oni koji vuku konce vlasti čak dvije decenije. Provjerili smo spremaju li se zaista čistke neradnika, ili pak političkih neistomišljenika, te je li sve paravan za personalne i političke probleme u Vladi.

Pet je ujutro, hladno je i maglovito. Na opasnom poslu su dežurni prijedorski vatrogasci. Spašavaju živote i imovinu i tako zarađuju platu. Iako se isplaćuje iz javnog budžeta, njima i njihovim kolegama iz esnafa teško da bilo ko, bilo šta može prigovoriti. Da li je ko Deda Mrazu pisao pismo i novogodišnju želju po onoj narodnoj “lezi ljebe da te jedem”, znaju u Poštama Srpske. Njihov direktor uvjerava da neradnika koji vole samo platu, ali ne i posao-među poštarima nema.

“Odgovorno mogu da tvrdim, da što se tiče našeg preduzeća takvih slučajeva nema”, ističe Milan Radović, direktor Pošta Srpske.

Ima ih, ali gdje?

“Ima takvih nažalost, koji se na neki način vode da su zaposleni, a nisu zaposleni, ne dolaze na posao. Oni moraju da napuste javni sektor, vidjećemo kako to i na šta izgleda već za sedam dana”, kazao je Milorad Dodik, predsjednik RS (SNSD).

Od izjave su prošla tri dana, za ispunjenje izrečenog ostala su četiri. Iz Vlade RS bez pojašnjenja. Dok obavljaju redovne aktivnosti i dijele paketiće, ni koaliconi partneri ne bi da komentarišu dugogodišnje plaćanje uhljeba.

Krivične prijave zato najavljuje PDP-ov Draško Stanivuković i to protiv rukovodilaca koji su godinama pisali osmice onima koji se na poslu nisu ni oznojili, ni pojavili. Nikad.

“Šta ćemo sa 24 miliona KM, ali to je minimalno. Taj broj je na 500, 700, 1000 radnika. Tu dolamo na 70 miliona u četiri godine koji je dat za neradnike, 70 miliona. Pa to vam je ljudi da u ovoj zemlji kultura procvjeta”, kazao je Draško Stanivuković, predsjednik Gradskog odbora PDP Banjaluka.

Građani za javnu tajnu znaju. Oni koji prate javne politike, pa i na lokalu na problem partokratije u javnoj upravi upozoravaju više od deceniju.

“Za taj problem je odgovorna Vlada RS. Taj problem postoji 20 godina. U Doboju je bilo više desetina takvih zaposlenih u Željeznicama RS, lokalnoj upravi. Ja sam upozoravao na problem, niko nažalost nije reagovao”, kazao je Momir Dejanović, Centar za humanu politiku Doboj.

Za mnoge je čistka u javnoj upravi samo paravan za probleme unutar Vlade RS, koja je dva dana po imenovanju ostala bez dva ministra. Dodatni pritisak vladajućima pravi i činjenica da ako će se držati principa, da osuđenici ne mogu u fotelje, smijenjen mora biti i treći, ministar energetike, SP-ov Petar Đokić.

Ko je dozvolio privilegovanim neradnicima da godinama ne dolaze na posao, a primaju platu, više je retorsko pitanje. Baš poput onog u vezi privilegovanog, osuđivanog ministra Petra Đokića, koji čini se četvrti mandat čvrsto stoji na nogama, baš poput ove zgrade na temeljima.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!