“Srbija morala predati Osmana Osmanovića pravosuđu BiH”

Vijesti 21. mar 202217:04 3 komentara
Vesna Lalić/Nova.rs

Fond za humanitarno pravo (FHP) iz Beograda saopštio je danas da je državljaninu Bosne i Hercegovine Osmanu Osmanoviću, koji je pred Višim sudom u Beogradu osuđen na pet godina zatvora zbog ratnih zločina, trebalo suditi u BiH.

“Karakter sukoba na prostoru Jugoslavije zahtjeva da se procesuiranju osumnjičenih za ratne zločine pristupi regionalno, odnosno da postoji čvrsta saradnja između tužilaštava u regionu. Državljani BiH koji su osumnjičeni za ratne zločine i koji budu uhapšeni na teritoriji Srbije moraju biti predati pravosuđu BiH na dalje postupanje, i obrnuto”, naveo je FHP.

Ocijenili su da je suđenje Osmanoviću i donošenje presude još jedna od prepreka koja će stajati na putu regionalne saradnje između Srbije i BiH koja se tiče suđenja za ratne zločine i suočavanja sa prošlošću.

“Odnosi između BiH i Srbije su već neko vrijeme opterećeni brojnim problemima koji se tiču odugovlačenja i nespremnosti Srbije da prizna presudu Suda BiH u slučaju generala Novaka Đukića i nemogućnošću vlasti Srbije da efikasno procesuiraju ratne zločine, ali i stanu na put normalizaciji glorifikovanja osuđenih za genocid u Srebrenici i davanja prostora u javnosti ratnim zločincima”, naveo je FHP.

Viši sud u Beogradu donio je 18. februara 2022. godine presudu kojom je Osmanović osuđen jer je u svojstvu inspektora policije Brčko nečovječno postupao prema jednom pripadniku Vojske Republike Srpske i dvojici civila srpske nacionalnosti, koji su bili zatočeni u logoru “Rasadnik” u naselju Gornji Rahić (Brčko, BiH).

Osmanović je uhapšen u novembru 2019. godine na graničnom prijelazu Sremska Rača između Srbije i BiH i od tada se nalazi u pritvoru.

Odmah po hapšenju Osmanovića, Tužilaštvo Bosne i Hercegovine je zatražilo od Srbije njegovo izručenje i ustupanje predmeta, s obzirom da je Osmanović državljanin BiH, da je krivično djelo izvršeno na teritoriji BiH, gdje se nalaze i svjedoci i oštećeni, ali su taj zahtjev institucije Srbije odbile.

Osmanović nije jedini državljanin BiH koji je uhapšen na graničnom prijelazu sa Srbijom i kojem se sudilo pred sudom u Srbiji.

U julu 2018. godine uhapšen je i Husein Mujanović protiv kog se i dalje vodi postupak pred sudom u Srbiji.

FHP je naveo da je izuzetak od ovog pravila jedino slučaj Edina Vranja, također državljanina BiH, kojeg su srbijanske vlasti uhapsile prošle godine i koji je izručen pravosuđu BiH.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare