Srpska boračka udruženja: Milanovićevo odlikovanje HVO-a u Derventi provokacija

Vijesti 25. mar 202311:48 0 komentara
N1

Predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović posjetio je danas Derventu gdje će sudjelovati na obilježavanju 31. obljetnice osnutka 103. brigade Hrvatskog vijeća obrane Derventa, i tom prigodom će odlikovati spomenutu brigadu Redom Nikole Šubića Zrinskog za iskazano junaštvo njezinih pripadnika u Domovinskom ratu.

Milanović će u 12:10 sati na obilježavanju 31. obljetnice osnivanja 103. brigade Hrvatskog vijeća obrane Derventa odlikovati 103. brigadu Hrvatskog vijeća obrane Derventa Redom Nikole Šubića Zrinskog, a predviđeno je i njegovo prigodno obraćanje, objavljeno je na službenoj internetskoj stranici Ureda hrvatskog predsjednika.

Kako javlja reporterka N1 s mjesta događaja, gradska boračka organizacija, Veterani RS i Gradski odbor Organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca Derventa okupljanje HVO smatraju “čistom provokacijom i guranjem prsta u oko svim borcima, porodicama poginulih,zarobljenicima,ali i svim građanima Dervente”.

U blizini su se okupili i pojedini građani Dervente, među njima i narodni poslanik Pero Đurić.

“Nije nam drago sto su došli”, poručio je.

“Budno i pažljivo ćemo pratiti sve što će se događati i nećemo prihvatiti i mirno posmatrati veličanje organizacija i pojedinaca koji su činili zločine nad Srbima u Derventi 1992. godine”, istakli su iz ovih organizacija.

Povodom najavljenog okupljanja pripadnika 103. brigade HVO i saznanja da je dio programa planiran i u neposrednoj blizini centralnog spomenika poginulim borcima Vojske Republike Srpske, tri organizacije upozoravaju “organizatore i nadležne institucije da to izaziva nemir, ogorčenje i bijes većine boraca, članova porodica poginulih boraca i zarobljenika koji su preživjeli najveće torture”.

“Nismo sigurni da ove negativne emocije neće izazvati reakciju koja lako može da bude klica nečeg mnogo ozbiljnijeg”, navodi se u saopštenju.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad