Šta bi Vučić i Dodik mogli prikazati kao pobjedu, iako se usvoji rezolucija o Srebrenici?

Vijesti 22. maj 202421:43 1 komentar

Bivši ministri vanjskih poslova Bosne i Hercegovine i Crne Gore, Muhamed Sacirbey i Miodrag Vlahović, složili su se kako u bliskoj budućnosti neće biti moguće da djeca u Beogradu, Podgorici ili Banjaluci uče o genocidu u Srebrenici, ali da je to "jedini put naprijed".

Gost u Pressingu na N1 također su mišljenja da će Generalni skupština Ujedinjenih nacija u četvrtak usvojiti ovu rezoluciju.

Vlahović je istakao kako bi bila “velika sramota za Crnu Goru da ne podrži rezoluciju o Srebrenici”.

S obzirom na vaše diplomatsko iskustvo, da li će rezolucija o genocidu u Srebrenici biti usvojena?

Sacirbey: Smatram da hoće. Uvijek smo bili uspješni kada su bile ovakve rezolucije.

Vlahović: Mislim da će biti dvije trećine. Ova halabuka u Srbiji i RS-u i priče da ginu za srpski narod – to je njihov modus operandi. Meni je najvažnije kako će se ponijeti naš predstavnik iz Crne Gore. Bila bi velika sramota za Crnu Goru da ne podrži ovu rezoluciju.

Dodik najavljuje “mirno razdvajanje” RS-a od FBiH. Srbiju je pozvao da podrži sve odluke koje donese RS?

Vlahović: Oni će pokušati uraditi sve što im bude dozvoljeno. Ta retorika je zapaljiva, ratnohuškačka i ksenofobna. Treba biti maksimalno oprezan sa jedne strane, a sa druge – trebamo biti svjesni da je to za unutrašnju upotrebu. Problem u posljednjih 10 ili 12 godina je jedan intertni stav SAD-a i Zapada, koji je vrlo površan, povlađujući prema režimu u Beogradu. Imate američkog ambasadora koji laska Vučiću. Imate jednu inertnost i prema Kosovu. Sve zajedno čini čudnim nastup i politku naših zapadnih prijatelja.

Sacirbey: Trebamo imati u vidu jednu moguću diplomatsku igru, da se mnogi neće pojaviti i to bi Vučić i Dodik mogli prikazati kao pobjedu. Po meni ono što se desilo prije 30 godina dobilo je loš model kao rješenje. Ako se ne krenu od Daytona ka euroatlantskim integracijama svake godine ćemo imati slične situacije.

Kako gledate na ulogu SPC-a koja također govori da rezolucija dovodi do kolektivne krivice srpskog naroda?

Vlahović: Ništa od toga što govore nije istina. Crkva Srbije je promoter, službenik, a ponekad i onaj koji provod srpsku politiku. To nije nikakva novost u historiji. SPC je do ramena uključena u ratna zbivanja u bivšoj Jugoslaviji.

Vučić najavljuje otvaranje Pandorine kutije i pokretanje novih rezolucija, poput one o Jasenovcu?

Vlahović: Dobro je što postoje mediji da zabilježe šta je kazao. Vučić je prije nekoliko godina, kad je bio upućen prijedlog o ustaškim zločinima u Jasenovcu, kazao nekoliko puta zašto je bio protiv toga. Sada u Crnoj Gori imamo njegove poslušnike, poput Mandića i Knećevića, i oni promovišu danas to. Taj prijedlog rezolucije o Jasenovcu je lažni dokument koji vrši reviziju historije.

Vučić je posebno ljut na Nijemce. Hoće li biti novih rezolucija?

Sacirbey: Neće. Ovo sad što Vučić radi je neka vrsta napada. Zato ne mislim da će ovo moći ići dalje. Ali šta nako usvajanja rezolucije o Srebrenici? Ona gleda na prošlost, a šta je sa budučnošću BiH?

Dodik prijeti da će “osvijestiti Sarajevo”?

Sacirbey: Vidite koliko i drugi prijete, on je sve manje i manje ozbiljan. Tek će biti ozbiljan ako Rusija i Putin budu ovdje vidjeli interese, da naprave neki incident. To je sve moguće.

I ako im Zapad dopusti?

Sacirbey: Tako je. Niko nije mislio da je moguć rat u Ukrajini. Isto je tako bilo sa ratovima u bivšoj Jugoslaviji. Ali sve je moguće kad se radi o jednoj autokratskoj struji, koja želi povećavati svoju moć.

Vlahović: Ovdje je suština problema da se Srbija vrati u normalu na način koji je kontraproduktivan. Podrška Srbiji bez ikakvih kriterija nije dobra. Ne vidi se strategija Zapada.

U tekstu rezolucije se od zemalja traži osuđivanje negiranja zločina i genocida. Možete li zamisliti dan u kojem će djeca u Beogradu, Podgorici ili Banjaluci učiti o genocidu u Srebrenici?

Vlahović: Mogu da zamislim, ali nisam siguran da ću to doživjeti.

Sacirbey: U bliskoj budućnosti ne vidim, ali je to jedini put naprijed.

Specijalna emisija, kao i prijenos zasjedanja Generalne skupštine UN-a, u vezi sa rezolucijom o genocidu u Srebrenici, pratite u četvrtak uživo od 15 sati u programu N1.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare