Vlahović: Crna Gora je dobrovoljni talac Srbije

Vijesti 22. maj 202421:37 0 komentara
Miodrag Vlahović (N1)

U emisiji Pressing večeras su gostovali diplomata i prvi ambasador BiH u UN-u Muhamed Sacirbey i predsjednik Crnogorskog helsinškog odbora za ljudska prava Miodrag Vlahović. Glavna tema bila je Rezolucija o genocidu u Srebrenici.

Kako je poznato u Podgorici su večeras protesti zbog Rezolucije o genocidu u Srebrenici. Vlahović navodi da iza tog dešavanja stoje beogradsko-moskovske adrese koje je lako identifikovati.

Optužbe na račun Crne Gore

“I naravno njihov glavni agent u Crnoj Gori je crkva Srbije. Tu su i mediji, tzv. novinari koji promovišu srpski interes. Crna Gora je ponovo u jednoj situaciju, koju sam davno nazvao “dobrovoljni talac Srbije”. Mi imamo obje karakteristike i situacije u kojoj je Crna Gora vazal Srbije, zavisna funkcija od onoga što se dešava u Srbiji. Situacija koja nije dobra“, istaknuo je Vlahović, te nastavio:

“U New Yorku imamo otpravnika poslova koji će poslušati svoju Vladu, a sad šta će mu Vlada reći da uradi, to ćemo vidjeti. Spajić i njegov kabinet su u zavisnoj funkciji prema Beogradu. Oni su dovedeni u situaciju da budu pregovarači amandmana. Što se tiče reakcija iz Beograd, nije samo Vučić nego i ministar Đurić, oni su optužili Crnu Goru, jer očigledno njihove formulacije nisu prošle. One formulacije koje bi omogućili da kažu da nisu krivi. Bila je jedna situacija čudnovata da je Crnogorska vlada objavila da je dala amandmane i onda postrofirala da je to uradila pod sredstvom SAD-a. Ambasada je to demanatovala. To onda ostavlja sumnju da čitava operacija nije bila odluka crnogorske diplomatije”.

Vlahović je istaknuo da oba amandmana su kao izvrnuta čarapa, da Spajićeva vlada ne želi da konsponzoriše Rezoluciju kojoj je doprinijela historijski značajno, a istovremeno, nije se jasno kako će se crnogorska vlada ponašati sutra.

Jedan od razloga za ovu Rezoluciju, smatra Sacirbey,  jeste što se i dalje negira genocid u Srebrenici i na kraju što neki prijete, kao što je Dodik, koji hoće da otcjepi RS.

“Jasno je da neki u Srbiji i Crnoj Gori hoće da govore da se nekako srpski narod napada ovdje. Nije ovo pitanje naroda nego država i političkih lidera. Vučić sve više se vidi u svjetlu Miloševića”, kazao je Sacirbey.

Više priče o EU i NATO-u

Tužba za agresiju i genocid je bila protiv Srbije i Crne Gore, i onda je odjednom prerasla u tužbu protiv Srbije, Crna Gora je ispala iz toga.

“Bili su ista međunarodna država i bili su lideri koji su jedno vrijeme bili odgovorni. Kao agent sam vidio situaciju. Nije bio cilj da se neko ošamari, nego da neko pruža odgovornost. Tu je Crna Gora učinila da dosta napreduje prema onom sto je Milošević činio. Kad je Zoran Đinđić bio u Vladi mnoge su stvari tad počele da se mijenjaju. Što znači da nema prave demokracije u Beogradu, i dalje se vodi nacionalistička politika. Možemo reći da se preko leđa BiH neki veći rat vodi, a i BiH ima razlog da vidi jedan cilj u svemu ovome“, rekao je Sacirbey.

Kaže, bilo bi mi drago da manje govorimo o UN-u, nego da govorimo o integracijama BiH u EU i NATO.

“Zašto je to dostigla Hrvatska i Crna Gora? BiH stoji i čeka. I za situaciju u cijeloj regiji, bila bi bolja, ako bi BiH imala jasan put u EU i NATO. Prvi put kad se spomenula Srebrenica, direktno kao glavni fokus, kad sam još bio ambasador… Trebali smo da nađemo formular sa kojim bi se napravila istraga, kako je Srebrenica izdana. I znam da u tom momentu, mnoge zapadne zemlje koje podržavaju ovu Rezoluciji, bile su protiv nas. Važno je da oni koje su žrtve u Srebrenici imaju simbolično priznanje, a drugo da se dođe do nekog rješenja o budućnosti”, istaknuo je Sacirbey.

Sutra od 15 sati u programu N1 prate specijalnu emisiju, kao i prenos zasjedanja Generalne skupštine UN u vezi sa rezolucijom o genocidu u Srebrenici.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!