Stevandić na sastanku sa šefom Misije OSCE: RS neće dozvoliti odlučivanje u BiH bez saglasnosti entiteta i naroda u BiH

Vijesti 24. apr 202412:59 0 komentara
NSRS

Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nenad Stevandić razgovarao je danas u Banjaluci sa šefom Misije Organizacije za evropsku sigurnost i saradnju (OSCE) u Bosni i Hercegovini Nj.e. ambasadorom Brianom Aggelerom.

Na sastanku je razgovarano o aktuelnoj političkoj situaciji u Republici Srpskoj i Bosni i Hercegovini te je istaknuta važnost međusobnog dijaloga i saradnje u cilju očuvanja mira i stabilnosti u zemlji i regionu, navodi se u saopštenju Narodne skupštine Republike Srpske.

Predsjednik Stevandić je, kako je istaknuto, upoznao ambasadora Agelera sa demokratskim kapacitetom Narodne skupštine Republike Srpske i institucija i mogućnosti da Republika Srpska donosi samostalno odluke u skladu sa Ustavom Republike Srpske i Ustavom BiH.

Potvrdio je da Republika Srpska neće dozvoliti odlučivanje u BiH, bez saglasnosti entiteta i naroda u BiH, jer je to u suprotnosti sa Ustavom i Dejtonskim mirovnim sporazumom, te da će se akti doneseni na takav način smatrati neprihvatljivim. Kao primjer, predsjednik Stevandić je naveo ponašanje ambasadora BiH pri UN Zlatka Lagumdžije, a u vezi sa upućivanjem rezolucije o Srebrenici u Generalnu skupštinu Ujedinjenih nacija bez saglasnosti Predsjedništva BiH.

Stevandić je izrazio spremnost za konstruktivan dijalog u rješavanju pitanja od zajedničkog interesa, saopšteno je.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!