Stevandić: Treba pričekati novi raspored snaga u svijetu, moramo biti pametni

Vijesti 06. jun 202314:09 2 komentara
US

"Strategija je da nikad ne odustanemo i da se, bez obzira na pritiske i francusko-njemački plan, ne potpiše ništa što remeti naše vlasništvo na Kosovu prema Rezoluciji 1244", rekao je Stevandić tokom skupštinske rasprave o Prijedlogu rezolucije o zaštiti Srba na Kosovu i o teritorijalnom integritetu i suverenitetu Srbije.

Na sjednici NSRS održanoj u Banjaluci, na čijem je dnevnom redu bila rezolucija kojom bi taj enitet podupro zahtjeve Beograda u odnosu prema Kosovu, Stevandić je uvjeravao zastupnike kako na osporavanju kosovske nezavisnosti treba insistirati.

Rekao je da će za to doći vrijeme kada se promijeni odnos snaga u svijetu.

“Treba pričekati novi raspored snaga i njega će biti”, kazao je Stevandić.

Njegova je teza kako treba biti strpljiv i pričekati trenutak u kojemu više “neće biti otpora” samostalnom odlučivanju Srba, očito aludirajući na potporu Zapada teritorijalnom integritetu i suverenitetu BiH kao i neovisnosti Kosova.

Stevandić je potkraj maja boravio u Rusiji kako bi tamo navodno razgovarao o pitanjima zaštite okoliša i pri tom se sastao sa zamjenikom predsjednice Vijeća Federacije ruskog parlamenta Konstantinom Kosačevom.

Nakon toga se pohvalio kako RS ima “odlične kontakte” te kako vodi “sjajnu i izbalansiranu politiku”.

Samo nekoliko dana ranije u Rusiji je bio i Dodik koji se u Moskvi sastao s Putinom.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare