Stojanović: Schmidt očekuje da Bradara, Lendo i ja postignemo dogovor

Vijesti 05. apr 202321:27 0 komentara
F.Z./N1

Danas je rukovodstvo Federacije Bosne i Hercegovine, koje čine Lidija Bradara, Igor Stojanović i Refik Lendo, održalo sastanak sa visokim predstavnikom u BiH Christianom Schmidtom. Tema je bila okončanje procesa provedbe izbornih rezultata i formiranja novog saziva Vlade FBiH. O susretu se oglasio Stojanović (SDP), naglasivši kako Schmidt očekuje da tročlano rukovodstvo pronađe dogovor i imenuje entitetsku vladu.

Stojanović se u statusu objavljenom na zvaničnom Facebook nalogu osvrće i na ono što su na sastanku iznijele njegove kolege.

“Lendo je rekao da neće dati pristanak ako SDA ne bude imala premijera vlade ili da bude barem dio Vlade FBiH. Bradara je rekla da po propisanim procedurama ima saglasnost od mene. Ali ne i od Lende”, napisao je.

Otkrio je i šta je on naglasio Schmidtu.

“Napomenuo sam visokog predstavnika da nije promijenio izborna pravila na dan izbora, Vlada FBiH bi već bila imenovana. Ukoliko nas ostavi u ovom stanju u kojem nećemo moći formirati Vladu FBiH, visoki predstavnik će diskreditirati svoj ured za sve naredne intervencije. Schmidt je rekao da zbog evropskih reformi Vlada FBiH se mora imenovati. Nagovjestio je da ne misli gledati kako bilo ko blokira demokratske procese”, naveo je Stojanović.

Oglasio se Lendo nakon sastanka sa Schmidtom: Što prije postići dogovor

Podsjetimo, Lidija Bradara, predsjednica Federacije BiH danas je uputila Informaciju o imenovanju Vlade FBiH Predstavničkom domu Parlamenta Federacije BiH.

Sutra ističe krajnji rok za formiranje Vlade Federacije BiH.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!