Stotinu razloga protiv Nešića – jedan za

Vijesti 23. jan 202320:30 6 komentara
N1

Stotinu je razloga zašto Nenada Nešića ne treba podržati da bude ministar bezbjednosti, konačno su šuškanja i negodovanja zbog ovog personalnog rješenja, jasno i potvrdili u SNSD-u iz Istočnog Sarajeva. Stotinu razloga protiv Nešića, jedan za.

“Sve što je dosada radio dok je rukovodio Putevima, znate kako je radio, od 3 odrona od Sarajeva do Foče samo je jedan zakrpljen, vidjeli ste kako je rukovodio partijom DNS, partija koja je imala 100 000 glasova, spala na 30 000. Ako bi kojim slučajem bio ministar bezbjednosti u Savjetu ministara BIH, vjerovatno bi uporopastio i to ministarstvo i to je jedini razlog zašto bih se ja opredijelio da glasam za Nenada Nešića u Savjetu ministara”, rekao je Miroslav Vujičić, poslanik u Predstavničkom domu PSBiH.

U prevodu ako će Nešić biti destruktivan po državno ministarstvo koje bi da vodi, SNSD-ov poslanik će glasati za njega. No, hoće li ipak i Vujičić dići ruku za kontroverznog političara biće jasnije nakon sastanka lokalnog ogranka stranke sa centralom, zakazanog za sutra u Banjaluci. Jedan od najvećih Nešićevih kritičara od ranije, gradonačelnik Istočnog Sarajeva Ljubiša Ćosić, ističe da će uvijek slijediti politiku Dodika, ali da prenosi glas naroda-da neki prijedlozi nisu dobri.

“Ne možete biti neki treći put danas, a sutra ste ministar u vlasti koju ste prestizali nekim kamiončićem. Još ako narod kaže da je to drugačije, imate obavezu kao neko ko je dobio podršku od tog naroda- da to prenesete”, rekao je Ljubiša Ćosić, gradonačelnik Istočnog Sarajeva (SNSD).

Dodik lično donio odluku

Nezvanično, odluku da Nešić bude kandidat donio je lično Milorad Dodik, iako DNS nema niti jednog poslanika u Parlamentarnoj skupštini Bosne i Hercegovine, te uprkos tome što ova stranka nije bila dio koalicije koja je podržavala kandidate za dvije inokosne funkcije. Da li je Nešić ekspert za novi Savjet ministara u decembru je Dodik ovako odgovorio: “Ne znam ko je ekspert, ko nije kespert, šta je za vas ekspert, šta je za mene, to su različiti pojmovi”.

N1

SNSD-ovci su ne tako davno saopštavali da je Nešić-destruktivan čovjek koji je sve podredio sebi i svom ličnom interesu.Ipak, većina je stava da je njihov lider Milorad Dodik godinama dobro proigravao sa manjim partnerima. SNSD je kažu bio kohezioni faktor, a drže se principa nemiješanja drugima.

“Moram da Vas razočaram, u SNSD nema tabora. SNSD je velika, pobjednička partija, zahvaljujući potezima rukovodstva, predsjednika prije svega Gdin. Nešić je predsjednik jedne političke partije koja je ušla u NSRS sa kapacitetom od 4 poslanika, mi smo okupili dvotrećinsku većinu…”, rekao je Snježana Novaković Bursać, delegatkinja u Domu Naroda BiH (SNSD).

Dobro ili loše rješenje?

Ni u koaliciji ne ulaze u kvalitet ponuđenog DNS kadra, kažu da je odgovornost na velikom bratu koji ga je predložio.

“Da li je Nešić dobro, ili loše rješenje, to najbolje znaju oni koji ga predlažu. Glasaću za Savjet ministara, a ko je u njemu, ima koalicija koja je dogovarala, mi smo dio te koalicije”, rekao je Čedomir Stojanović, poslanik DEMOS-a u Predstavničkom domu PSBiH.

N1

Nevoljno će, ali će ipak dići ruku za predloženi sastav, glasati i visoki funkcioner SNSD-a Nebojša Radmanović, nezvanično, upravo zbog Nešića. Zašto se insistira na njemu?

“Da, postoji ta neka tajna veza između Dodika i Nešića. Oni se drže zajedno, naravno da se to u javnosti obrazlaže višim nacionalnim interesima.Ja ću potsjetiti, da smo imali određene istrage u vezi sa poslovanjem Nenada Nešića. Sama činjenica da je trenutno izabran, odnosno biće ministar bezbjednosti, govori da je postojala neka kompenzacija, usluga koja je ostavila te istrage po strani”, rekla je politička analitičarka Tanja Topić.

Rečeno mu da se primiri

Sam Nešić danas se nije oglašavao. Iz krugova bliskih koaliciji saznajemo da mu je sugerisano da se primiri.

Inače, i bez podrške jednog poslanika iz Istočnog Sarajeva, dakle Miroslava Vujičića, koalicija okupljena oko SNSD-a, HDZ-a, Osmorke ima dovoljno ruku da izglasa novi Savjet ministara.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare