Štrajk dao rezultate, rok do kraja godine

Vijesti 15. feb 202119:07 0 komentara

Prekinut je generalni štrajk rudara u Zenici i Brezi nakon višesatnih pregovora Sindikata s predstavnicima Federalne vlade, Elektroprivrede i porezne uprave. Sindikalci zadovoljni ishodom sastanka. Postignutim sporazumom ispunjeni su zahtjevi rudara - isplata plaća i doprinosa, te uvezivanje radnog staža za rudare koji su ispunili uvjete za mirovinu. Računi rudnika trebali bi biti odblokirani najkasnije sutra, a potpisan je i sporazum o reprogramu dugovanja, u trajanju od deset godina.

Rudari su jutros poranili, ali iz očaja. Okupili su se ispred rudnika u Brezi kako bi još jednom ukazali na loše uvjete rada. Tražili da im se plati ono što su mukotrpno zaradili.

“Mala je riječ “razočaran” da se kaže, na ovo sve što nam rade i što su nam radili”, kaže Almedin Kadrić.

Halil Frljak je dobio rješenje o prenzionisanju 1. septembra, U mirovinu, ipak, ne može, jer mu radni staž nije uvezan 11 godina.

“I, čekam, sve do danas. Problem je uplata osiguranja, penzijsko, zdravstveno i to. A igrom slučaja, prije mene su otišli i direktor i zamjenik direktora, i oni su dobili penziju”, ističe Frljak.

Brezanskim rudarima je teško, a ako je njima teško, teško je i cijeloj Brezi. Koliko je rudnik važan za ovaj grad govori i podatak da ovdje svakodnevno za kruh zarađuje 1.190 ljudi, a da cijela općina ima 14.000 stanovnika.

Zato je potporu rudarima dao i načelnik.

 “Breza, ako nema ovih radnih mjesta, ako nema ovog novca koji rudari primaju za plate – ne može opstojati ni u drugim segmentima”, zaključuje Vedad Jusić, načelnik Breze.

Okupljanje ispred rudnika, ali i štrajk prethodnih dana, ipak su dali rezultate. Za pregovarački stol su sjeli sindikati, resorni ministar, uprava Elektroprivrede…

Sporazum je postignut.

 “Da se štrajk, koji je u toku u RMU Breza i RMU Zenica, stavi van snage”, poručuje Sinan Husić, sindikat.

 “Izvršena biti deblokada i rudnika Zenica i Rudnika Breza. Okvir će biti sporazum koji će potpisati Porezna uprava i dva rudnika, o reprogramu dugova na deset godina”, dodaje Nermin Džindić, ministar energetije FBiH.

A dugovi su se akumulirali godinama i dosegli nekoliko stotina miliona maraka. Da ovako neće moći još dugo, jasno je svima, pa je dio sporazum i veliko restruktuiranje rudnika u Federaciji. Koliko će radnika viška, i koji će rudnici morati biti zatvoreni, još se ne otkriva.

“Predočit ćemo na Vladi, šta i koji broj radnika po svakom rudniku, koliko će biti viška, kad će biti viška i načine zbrinjavanja viška ljudi”, navodi Muhamed Kozadra, izvršni direktor Elektroprivrede BiH.

“Znao da danas ako 30% zaposlenih u rudnicima ne bi došlo na posao, mi ne bismo imali nikakav problem sa proizvodno-tehnološkim procesom”, tvrdi Husić.

Hoće li ovoga puta uslijediti dugotrajno rješenje, i veliko pospremanje u rudnicima? Sada su optimisti i sindikati i vlada. Do kraja ove godine. To je zacrtani vremenski rok do kada bi se trebao riješiti višak radnika u rudnicima, ali i kada bi trebalo biti poznato i koje će jame zauvijek biti zatvorene.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!