Strik i Köster upoznati sa “Principima za izmjene Ustava BiH”

Vijesti 12. nov 202120:18 1 komentar
Vijesti.ba

Predstavnici nevladinih i organizacija civilnog društva sastali su se danas u Sarajevu sa zastupnicima u Evropskom parlamentu Tineke Strik (Zeleni/EFA, Nizozemska) i Dietmarom Kösterom (S&D, Njemačka), koji borave u dvodnevnoj službenoj posjeti BiH.

Sastanku su prisustvovali predstavnici Vijeća kongresa bošnjačkih intelektualaca (VKBI), Hrvatskog narodnog vijeća (HNV) BiH, Srpskog građanskog vijeća (SGV) i Foruma parlamentaraca BiH 1990, kao i još nekih organizacija civilnog društva, pišu Vijesti.ba.

Tokom dvosatnog susreta, koji je organizovala Fondacija “Heinrich Böll”, europarlamentarcima su uručeni Principi za izmjene Ustava BiH, kao i otvoreno pismo pismo međunarodnim zvaničnicima.

Principi za izmjene Ustava BiH, koje je dosad podržalo više od 12.000 bh. građana putem web aplikacije www.izmjeneustava.com, kao i pomenuto pismo nešto ranije uručeni su i bivšem, ali i aktuelnom visokom predstavniku u BiH Christianu Schwarz-Schillingu i Christianu Schmidtu.

Nevladine organizacije u spomenutim Principima, kao svom doprinosu prevazilaženju postojeće društveno političke krize, instistiraju na tome da se neophodne ustavne promjene moraju bazirati na presudama međunarodnih sudova i demokratskim stečevinama EU koje važe u svim evropskim državama.

Europarlamentarcima Strik i Kösteru uručeno je i pismo u kojem su sadržana i javna pitanja upućena najznačajnijim međunarodnim zvaničnicima,a posebno liderima SAD-a, EU, Ruske federacije i državama koje imaju svoje ambasadore u Vijeću za implementaciju mira (PIC).

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare